Zklamaní bratři, spokojený Ton

Mnichov - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) - Malý český šampionát připomínalo finále výškařů na ME v Mnichově. Celá trojice se vešla do elitní osmičky, jenomže cosi scházelo. Medaile. "Mrzí mě to, protože jsem na ni měl," litoval Tomáš Janků, který skončil nejlepší z Čechů, pátý. "Jsem strašně zklamaný," vylétlo z úst jeho bratra Jana, osmého v pořadí. Jen Svatoslav Ton opustil koleje nespokojenosti. "Životní úspěch," hodnotil svoji šestou pozici.

V dramatické soutěži triumfoval Rus Rybakov (231 cm), který o dva centimetry přeskočil Švéda Holma a jeho krajanovi Strandovi stačilo na bronz 227 cm. "Tihle tři se dají občas porazit, ale jinak jsou o kategorii  výš," upozornil Ton, jenž sice stejně jako Tomáš Janků zdolal 225 centimetrů, ale až na druhý pokus, což jej odsunulo o příčku za něj. "Na armádním mistrovství světa chystám odvetu," sliboval.

Tomáš Janků má však zatím plnou hlavu mnichovského souboje. "Výsledky nejsou špatné, ale počítají se medaile, ne pátá místa," pravil ošklivým zraněním kolena poznamenaný atlet, jemuž hrozil konec kariéry. "Kdybych byl alibista, tak jsem rád, že vůbec skáču, jenomže já jsem naštvaný, protože na stupně vítězů bylo strašně blízko," přiznal výškař, jenž má letos na kontě 230 centimetrů.

Jan Janků se podle svých slov cítil v rozeskakování fantasticky, proto zvolil vysoký základ 222 centimetrů, na nichž si nakonec připsal jediný zdařený počin v soutěži. Přitom ve finále si věřil klidně na výkon o sedm centimetrů lepší. "Byl jsem tak rozpumpovaný a měl takovou formu, že jsem prostě nedokázal skloubit fyzickou připravenost z technikou," litoval zmařené šance.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž