Jaroslav Bába na mistrovství světa v Tegu | foto: Reuters

S novým rekordem Bába zapomíná na nanicovatou loňskou sezonu

  • 2
Signál, který se naplnil. Před lety si vytvořil osobní rekord ve skoku z místa, flopem zvládl 175 centimetrů. Letos v zimě, těsně před halovou sezonou, k této hodnotě přidal centimetr a z evropského šampionátu v Göteborgu pak v březnu přivezl bronz.

"Tím to asi nebylo, protože skok z místa zase tolik neřeší. Snad jen ukazuje výbušnost. Ale je pravda, že nám podzimní příprava vyšla, natrénovali jsme hodně a z toho budu těžit celý letošní rok," uvažoval Jaroslav Bába před čtvrtečním odletem na Kanárské ostrovy.

Medailí z Göteborgu si po loňské promarněné sezoně spravil chuť. "Právě ta mi loni chybělo, chuť do závodů, chuť vyhrávat, jako kdybych byl přetažený. Ale na halu už motivace zase byla, na Evropě jsem si dobře zazávodil a doufám, že podobné to bude i v létě," připomněl šampionát, při němž si skočil sezonní maximum 231 centimetrů.

Velké medaile Jaroslava Báby

HMS 2004 Budapešť - stříbro
OH 2004 Atény - bronz
HME 2011 Paříž - stříbro
HME 2013 Göteborg - bronz

Nyní s trenérem Janem Janků, který jej připravuje v pražské Dukle, hloubají, jak přenést formu z haly do hlavní sezony. "Není to vůbec těžké, máme na čem stavět," přemítal kouč. "Už tři roky je Jarda až na pár maličkostí zdravotně v pořádku, což je důležité. Hrubou přípravu máme za sebou, na Kanárech půjdeme do techniky. Teď jde o to, aby se nám v tamním teple povedlo pár tréninků, a bude to v pohodě," dodal.

Jednou ze zmíněných "maličkostí" byly bolesti v tříslu, které výškaře sužovaly právě v Göteborgu, kde ve finále skákal přes bolest. "Jenže se nakonec ukázalo, že to bylo od zad, ale doktor Jirka Neumann s masérem Pavlem Albrechtem mě dali ještě tam dohromady. Srovnali mi kostrč a od té doby je to dobré," nezapomíná skokan na vděčnost.  

"Teď jen doufám, že formu z haly na Kanárech patřičně oživím. Na první skoky dojde až teď o víkendu, ale po zimní sezoně byla jen krátká pauza, takže jsem z toho vlastně nevypadl," dodal.

SKOČIL. Jaroslav Bába vybojoval na halovém mistrovství Evropy bronzovou medaili.
S MEDAILÍ. Jaroslav Bába (vpravo) na stupních vítězů po soutěži výškařů na

Jaroslav Bába na halovém mistrovství Evropy v Göteborgu, kde získal bronzovou medaili.

Nepopírá, že v hale, v níž nefouká, neprší a je tam lepší kontakt s diváky, se mu vždycky skákalo lépe, ale očekává mnohem lepší hlavní sezonu, než byla ta olympijská. "Na tu jsem už zapomněl," mávl rukou. "Je pravda, že haly mám krapet lepší, ale uvidíme letos, nechte se překvapit," usmál se osmadvacetiletý atlet, který vstoupí do sezony 19. května na mítinku Diamantové ligy v Šanghaji.

I přes svůj věk patří mezi nejzkušenější světové výškaře, vždyť svoje první medaile, stříbro z halového mistrovství světa a bronz z olympiády v Aténách 2004, vyskákal v devatenácti letech. "Už by to chtělo kov jiné barvy," popíchl jej trenér Janků na letišti při zmínce Moskvy, kde se v srpnu uskuteční mistrovství světa.

"No jo, ale tam to bude těžké, Rusáci budou určitě výborně připravení," opáčil jeho svěřenec. "Myslím, že kdyby to dopadlo jako v Göteborgu, nezlobil by ses ani ty," připomněl trenérovi halový šampionát, kde zlato a stříbro brali Sergej  Mudrov a Alexej Dmitrik, oba z Ruska.

, Lidové noviny

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž