DRUHÁ NEJPOMALEJŠÍ PŘEKÁŽKÁŘKA HISTORIE MS. Fatima Dahmanová z Jemenu na mistrovství světa v Tegu

DRUHÁ NEJPOMALEJŠÍ PŘEKÁŽKÁŘKA HISTORIE MS. Fatima Dahmanová z Jemenu na mistrovství světa v Tegu | foto: Reuters

VIDEO: Na světovém šampionátu v Tegu nechybějí atletičtí exoti

  • 61
K medailím mají nekonečně daleko, přesto v korejském Tegu získávají popularitu. I světový šampionát atletů už má svoje "exoty" a také jejich představení, tolik rozdílná od vystoupení světových hvězd, dokážou okouzlit.

Drží jemenské rekordy na 200 i 400 metrů a také na 400 metrů s překážkami, v atletickém světě ale jméno Fatimy Dahmanové neznamená vůbec nic. Přesto se objevila na šampionátu v Tegu, kde nastoupila do pondělního rozběhu na čtvrtce s plůtky.

Ihned přitáhla pozornost svým vzhledem, přesněji netypickou pokrývkou hlavy. A její fotky, které vydaly agentury, vzápětí oblétly celý svět. V blocích měla dvacetiletá dívka druhý nejlepší reakční čas a pak ve třetí dráze vyrazila po modrém mondu k cíli. Hodně rozvážně, soupeřky jí zmizely už za první zatáčkou.

Americká favoritka Lashinda Demusová se už nějakou chvíli radovala z lehkého triumfu a Dahmanová dál dřela na trati. Po dojemné snaze se dočkala odměny, časem 1:11,49 vylepšila osobní i národní rekord, byť za vítězkou zaostala o více než šestnáct vteřin a televizní kamery její doběh nezaznamenaly. 

Dokonce nešlo ani o nejhorší výkon v dějinách mistrovství světa. Jen druhý nejhorší, Žanna Sokolovová z Tádžikistánu má z Göteborgu 1995 ve statistikách zapsán čas 1:13,16.

Prohlédněte si rozběh s jemenskou atletkou:

zdroj: www.youtube.com

Podobným vystoupením se už v sobotu zaskvěl Sogelau Tuvalu, jehož domovinou je Americká Samoa. V kvalifikaci stometrového sprintu rovněž aspiroval na nejpomalejší výkon dějin MS, když dochvátal do cíle za 15,66 vteřin. Zachránil ho čas 21,73, v němž v Aténách 1997 probelhal stometrovou trať zraněný Kim Collins, senzační držitel letošního bronzu.

I v případě pořízka z Tichomoří nejdřív zaujala vizáž, sedmnáctiletý chlapík totiž váží dobrých 130 kilogramů a původně chtěl startovat v koulařském sektoru. Jenže nesplnil vstupní kritéria a atleti, kteří nemají limit, mohou nastoupit jen v bězích.

Tuvalu si tedy vybral stovku a v rozhovoru pro francouzskou televizi vyprávěl, že poslední měsíc trénoval čtyři hodiny denně. Lopota se vyplatila, ani neměl tretry a vytvořil si osobní rekord. "Věřil jsem si a můj sen se splnil," citoval potom jeho radostné vyznání server Universal Sports. 

Jak zvládl v Tegu stovku Sogelau Tuvalu:

zdroj: www.youtube.com

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž