Veslařská královna proháněla atletky

Praha - Chystá se velký přestup z vody na souš? Atletické mistrovství republiky družstev běžela v sobotu na tratích 800 a 1500 metrů dvojnásobná vicemistryně světa ve veslování Mirka Knapková. Týden po druhém světovém stříbru na skifu se postavila na start osmistovky vedle atletické mistryně světa Lídy Formanové.

Bez speciálního běžeckého tréninku prohrála jen o čtyři vteřiny, skončila sedmá v čase 2:14,27. "Zachránilo mě, že holky závod rozběhly celkem pomalu," oddechla si Knapková.

Lilo z ní daleko víc potu a dech popadala mnohem hůř než po veslařském závodě, který měří 2000 metrů. Ani to ji však neodradilo od dalšího běhu: tři hodiny poté vyrazila i na 1500 metrů – zvládla je jako pátá za 4:37,64.

Ani jednou nebyla poslední!

"Běžela velice dobré časy na úrovni české špičky. Jestliže má běžecký trénink k veslařskému jen jako doplněk, je to spíš ostuda pro ostatní běžkyně, když je poráží," chválí Knapkovou atletický trenér Luděk Svoboda.

Za pražský Olymp běhá veslařka občas patnáctistovku, ale kombinaci si dala poprvé. "Obojí mi přišlo hrozné," vykládala po druhém startu. "Ale mám dovolenou a nedokážu se jen válet doma. Chtěla jsem zkusit, jestli to zvládnu. Je mi jedno, jestli se z toho budu sbírat týden nebo dva."

Když obuje běžecké tretry, poznáte na první pohled, že je veslařka. Už jen podle opálení. Zpod vykrojeného běžeckého dresu jí vykukuje bílá kůže, po většinu sezony schovaná pod veslařskou kombinézou.

Nebo na startu: atletky se neomylně postaví do své dráhy, jen veslařka zmateně krouží okolo startéra, než zjistí, kam se má postavit.

Nepřehlédnutelný je též její "vodácký" běžecký styl. Ač bývalá atletka, přece jen se pohybuje po dráze těžkopádněji. "Moje atletické soupeřky mají v průměru o 20 centimetrů a 20 kilogramů méně, to musí být znát," srovnává 181 centimetrů vysoká a 70 kilogramů vážící skifařka.

Přesto všechno si po dvou dlouhých bězích nepřipadala tak zničená jako po veslařském závodě: "Na vodě mě bolí všechno, od prstů na rukou až po prsty na nohou. Tady mám ‚jen‘ tvrdé nohy a propálenou dýchací trubici."

Vrátí se tedy Knapková k atletice? "To nevím, nechtělo by se mi být v něčem patnáctá na světě, když na vodě mám medaile. Navíc jsou atleti věčně zranění. Já jsem zdravá."

Skifařčin trenér Kacovskýmá jasno: "Můj sen je vidět Mirku běžet na Zlaté tretře." Atletický trenér Svoboda přidává: "Dovedu si to představit."

Knapková to přechází úsměvem, ale připouští: "Určitě se objevím v zimě v hale."

Před týdnem získala veslařka Mirka Knapková světové stříbro na skifu. V sobotu běžela za Olymp v Praze 800 a 1500 metrů.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž