Švédský skokan o tyči Armand Duplantis

Švédský skokan o tyči Armand Duplantis | foto: Profimedia.cz

Nevšední tyčkařský talent Duplantis pokořil rekord z roku 1989

  • 1
Když ze soutěže vypadl kanadský mistr světa Shawn Barber, švédský talent Armand Duplantis už byl v tyčkařském sektoru sám a teprve začal pořádně závodit. Sedmnáctiletý mladíček nakonec na atletickém mítinku Texas Relays v Austinu překonal 590 centimetrů a po bezmála třiceti letech výrazně vylepšil světový juniorský rekord.

Barber skončil mezi tyčkaři druhý výkonem 550 cm. Duplantis se na stejné výšce rozehříval, pak zvládl 565, vynechal 575 a na druhým pokusem na 580 vyrovnal dosavadní juniorské maximum někdejšího sovětského reprezentanta Maxima Tarasova z roku 1989.

Ale ještě neměl dost. Po dvou nezdarech přelétl i 590 a o tři centimetry vylepšil i švédský seniorský rekord Oscara Jansona, který platil 14 let.

Duplantis, jenž má bronz z loňského juniorského mistrovství světa v Bydhošti, přepisoval historické tabulky už v halové sezoně. Juniorský světový rekord v hale zlepšil třikrát až na 581 cm. Co ukáže v dalších měsících?

V Austinu byly k vidění i další nejlepší světové výkony roku. Jedenadvacetiletý řecký oštěpař Jannis Kiriazis si hodem dlouhým 88,01 metru vylepšil téměř o metr osobní rekord a národní maximum pokořil v desetiboji reprezentant Grenady Lindon Victor, jenž nasbíral 8 472 bodů.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž