Na Světovém poháru družstev v Londýně by se měl poprvé po zranění kolena objevit Wayde van Niekerk. Jakou formu ukáže?

Na Světovém poháru družstev v Londýně by se měl poprvé po zranění kolena objevit Wayde van Niekerk. Jakou formu ukáže? | foto: Reuters

Světový pohár má nejdražší trofej v historii sportu, ale atlety moc neláká

  • 0
Zájem největších atletických hvězd je spíš vlažný, na víkendovém Světovém poháru družstev se v Londýně představí jen šest aktuálních mistrů světa. Nic na tom nemění fakt, že novinka v kalendáři se pyšní nejdražší trofejí v historii sportu.

Pohár z platiny má výrobní cenu 300 tisíc liber, což je téměř devět milionů korun a dvaapůlkrát víc než stála trofej pro fotbalové mistry světa. Celkem pořadatelé rozdělí dva miliony dolarů, každý člen vítězného týmu dostane deset tisíc. Přesto hodně atletů dává přednost lukrativnější Diamantové lize, která pokračuje v pátek v Rabatu a v příštím týdnu v Monaku.

Právo startu si zajistilo osm zemí podle úspěšnosti na loňském světovém šampionátu. A protože na programu nejsou dlouhé tratě, nedostaly pozvánku Keňa a Etiopie. O vítězství v premiéře tak budou usilovat USA, Británie, Francie, Německo, Čína, Jamajka, Polsko a Jihoafrická republika. Muži i ženy budou body sbírat společně.

Britští pořadatelé stvořili Světový pohár teprve letos v únoru a ani vzhledem k fanouškům zjevně nezvolili pro premiéru nejlepší termín. O víkendu bude o pár stanic metra dál vrcholit Wimbledon a v sobotu budou angličtí fotbalisté hrát v Rusku o bronz. Tribuny na atletiku se tak sotva zaplní.

Největším favoritem byl měl být tým Spojených států, ale do Londýna vysílá většinou jen náhradníky. Na stovce tak diváci neuvidí ani mistra světa Gatlina, stříbrného Colemana, ani letos nejrychlejší dvojici Lyles - Baker. V nominaci je Kendall Williams, s časem 9,99 až sedmý v letošních amerických tabulkách.

Podobné je to i v dalších disciplínách a jediným americkým mistrem světa v Londýně bude tyčkař Sam Kendricks. Zopakovat loňské zlato se pokusí také tři Jihoafričané - dálkař Luyo Manyonga, čtvrtkař Wayde van Niekerk, pro něhož to ale bude vůbec první start po zranění kolena, a půlkařka Caster Semenyaová. Ta navíc poběží i závod na 1 500 metrů, v němž byla loni třetí.

Krátký seznam úřadujících mistrů světa doplňují čínská koulařka Kung Li-ťiao a polská kladivářka Anita Wlodarczyková. Jejího krajana ve stejné disciplíně Pawla Fajdeka nahradí loni bronzový Wojciech Nowicki, který má v této sezoně o pár centimetrů lepší formu.

Jamajka bude sázet nejen na sprintery v čele s dvojnásobnou olympijskou vítězkou Elaine Thompsonovou, ale i na diskaře Fedricka Dacrese, který vede letošní tabulky. Němečtí atleti volí většinou jiný program. Výjimkou jsou exmistři světa tyčkař Raphael Holzdeppe a oštěpařka Katharina Molitorová.

Britský tým povede v roli kapitánky dálkařka Lorraine Ugenová, která jako jediná letos překonala hranici sedmi metrů. Francouzi o svou největší hvězdu přišli - tyčkařský světový rekordman Renaud Lavillenie do Londýna nedorazí.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž