Překážkářka Kaliese Spencerová slaví vítězství na mítinku Diamantové ligy v

Překážkářka Kaliese Spencerová slaví vítězství na mítinku Diamantové ligy v Curychu. | foto: Reuters

Soupeřkou Hejnové na Zlaté tretře bude jamajská rivalka Spencerová

  • 0
Jamajčanky Christine Dayová a Kaliese Spencerová, Etiopanka Belaynesh Oljirová, Venezuelanka Rosbeilys Peinadová a Polák Piotr Lisek. To jsou jména dalších špičkových atletů, kteří se za týden představí na Zlaté tretře Ostrava. Ta je od minulého týdne vyprodaná.

Kaliese Spencerová, která vyhrála v roce 2014 Kontinentální pohár i Hry Commonwealthu, bude soupeřkou Zuzany Hejnové na 400 metrů překážek. „Obě jsou zatím jediné vítězky Diamantové ligy na čtyřstovce překážek,“ upozornil manažer Tretry Alfonz Juck.

V běhu žen na 3 000 metrů pořadatelé připravují útok na rekord mítinku. Ten od roku 2006 drží Keňanka Priscilla Jepletingová časem 8:40,55. Od té doby tato disciplína na Tretře nebyla.

Útočit na rekord by měla bronzová medailistka z mistrovství světa v roce 2013 na deset kilometrů Belaynesh Oljirová. „V roce 2013 byla třetí i na světovém šampionátu v krose. Letos vede světové tabulky na deset tisíc metrů časem 31:04,59 minuty,“ uvedl Juck.

Hlavní favoritkou běhu žen na 400 metrů je olympijská vítězka ve štafetě z Pekingu Dayová s osobním rekordem 50,14 vteřiny. „Jejími soupeřkami budou Mupopo Kabaneová ze Zambie, která loni vyhrála Africké hry, a Britka Seren Bundy-Daviesová. Ta byla letos v hale nejlepší Evropankou,“ řekl Juck.

Lisek a Peinadová rozšíří startovní listinu ve skoku o tyči. Piotr Lisek, bronzový z mistrovství světa v roce 2015 a letošního halového světového šampionátu, zvýší výjimečnost soutěže, k jejímž favoritům patří Renaud Lavillenie a Shawn Barber. „Peinadová je velký talent,“ dodal manažer Juck.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž