Němka Betty Heidlerová v soutěži kladivářek na mistrovství Evropy v Barceloně.

Němka Betty Heidlerová v soutěži kladivářek na mistrovství Evropy v Barceloně. | foto: AP

Souboj kladivářek na Zlaté tretře může přinést světový rekord

  • 0
Soubojem bývalé světové rekordmanky Taťjany Lysenkové z Ruska a současné držitelky maxima Betty Heidlerové z Německa začne atletický mítink Zlatá tretra. Na Městském stadionu v Ostravě se v pondělí od 16 hodin v předprogramu utkají kladivářky a kladiváři.

Nejen čerstvá světová rekordmanka Betty Heidlerová má pořádnou motivaci předvést mimořádný výkon. Pořadatelé totiž vypsali prémii 15 000 amerických dolarů za světový rekord a 20 000 za překonání hranice 80 metrů, což dosud žádná žena nedokázala.

"Poprvé v historii bychom v kladivu mohli reálně uvažovat o světovém rekordu," prohlásil manažer Tretry Alfonz Juck. "Dříve to bývala spíše teorie, ale nyní je to opravdu možné. Snad Betty Heidlerová nebude příliš unavená z Dakaru." Tam v sobotu vyhrála výkonem 75,33 metru. Její světový rekord má hodnotu 79,42 metru.

Největší favorité hodu kladivem

Ženy
Betty Heidlerová (Něm.) 79,42
Tatjana Lysenková (Rus.) 77,80
Martina Hrašnová (SR) 76,90
Kathrin Klaasová (Něm.) 75,30
Wen-siou Čang (Čína 74,86
Stéphanie Falzonová (Fr.) 73,40

Muži
Alexej Zagornyj (Rus.) 83,43
Primož Kozmus (Slovin.) 82,58
Krisztián Pars (Maď.) 82,45
Libor Charfreitag (SR) 81,81
Markus Esser (Něm.) 81,10
Nicolas Figere (Fr.) 80,88

* Jméno, národnost, osobní rekord

"Unavená jsem, ale doufám, že v den závodu už budu v pořádku," usmála se Heidlerová na nedělním setkání s novináři. Mezi mítinky má jen jeden den volna. "To není důležité," podotkla. "Hlavně, že je v Ostravě hodně dobrých kladivářek." Chybí jen zraněná Polka Anita Wlodarczyková, kterou Heidlerová o světový rekord připravila.

Probírají nejlepší kladivářky bájnou osmdesátimetrovou hranici? "Anita jde spíše svou cestou, s ostatními se příliš nebaví," řekla Heidlerová. "Taťjana zase neumí tolik anglicky, abychom o tom mohly spolu debatovat. A s krajankou Klaasovou se bavíme o osobních rekordech, ne o osmdesáti metrech."

Heidlerová ale připustila, že v kladivu je zřejmě snadnější překonávat rekordy. "Možnosti zlepšovat se máme hlavně v technice."

A co se dá čekat od souboje kladivářů, kteří přijdou na řadu po ženách? "Chlapci se také chystají. Zagornyj hodil v Rusku nad osmdesát metrů," uvedl Alfonz Juck. "Vypadá to, že by i v mužské soutěži mohl padnout rekord, ne světový, ale mítinku."

Ten drží Maďar Krisztián Pars z roku 2009 výkonem 80,71 metru. A bude i letos na startu. Z žen v Ostravě nejdále hodila rovněž v roce 2009 Anita Wlodarczyková, a to 76,59 metru.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž