Jihoafrická běžkyně Caster Semenyaová při svém comebacku na mítinku ve finské Lappeenrantě.

Jihoafrická běžkyně Caster Semenyaová při svém comebacku na mítinku ve finské Lappeenrantě. | foto: AP

Semenyaová, o níž říkali, že není žena, dotáhla svůj boj. Už zase závodí

  • 26
Skoro rok čekala na ten okamžik. Úřadující mistryně světa na osmistovce Caster Semenyaová, kterou provázely pochybnosti o jejím pohlaví, konečně zase okusila ve finské Lappeenrantě atmosféru závodů. Jihoafrická běžkyně vyhrála, byť v pouze průměrném čase 2:04,22 minuty.

Pro devatenáctiletou atletku však byla větším vítězstvím už samotná možnost startovat v mezinárodní soutěži.

Od mistrovství světa v Berlíně totiž čekala na analýzu lékařských testů, které měly ukončit pochybnosti o jejím pohlaví. Mezinárodní federace IAAF jí dala definitivně svolení až začátkem července.

"S výkonem jsem docela spokojená. Není lehké zaběhnout 2:04, když jsem byla jedenáct měsíců doma. Čím víc závodů poběžím, tím lepší to bude," řekla mladá Jihoafričanka v rozhovoru pro finskou televizi.

Jihoafrická běžkyně Caster Semenyaová při svém comebacku na mítinku ve finské Lappeenrantě.Jihoafrická běžkyně Caster Semenyaová při svém comebacku na mítinku ve finské Lappeenrantě.

Semenyaová kvůli nedostatečné přípravě vynechá juniorský světový šampionát, ve vrcholné formě by se ale chtěla představit na říjnových Hrách Commonwealthu v Dillí.

"Vypadala na dráze uvolněně a já od ní čekám ještě velké věci v tomto roce. Bude jí zřejmě stačit jen šest týdnů, aby se dostala do vrcholné formy," odhadl mluvčí Jihoafrického atletického svazu Richard Stander.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž