NOVÁ ZBRAŇ. Desetibojařský světový rekordman Roman Šebrle (vlevo) představil

NOVÁ ZBRAŇ. Desetibojařský světový rekordman Roman Šebrle (vlevo) představil spolu se svým manažerem Robertem Změlíkem novou tretru, se kterou vběhne do olympijské sezony. | foto: ČTK

Šebrle bude rychlejší. Do Londýna míří v tretrách, které prověřil Bolt

  • 22
Dost bylo tří pruhů, dost už fajfek, řekl si. A do olympijské sezony vstoupí desetibojař Roman Šebrle v nových tretrách nové značky z dílny svého manažera a bývalého vícebojaře Roberta Změlíka. Boty mají být lehčí, kvalitnější, mají být esencí toho nejlepšího, co se ve světě vyrábí.

Jeden model vychází z typu, který v roce 2008 použil Usain Bolt, když si na olympiádě v Pekingu letěl pro tři zlata a tři světové rekordy. Další má zase takovou vychytávku, že by se atletovi neměla rozvázat tkanička a neopakoval se tak scénář z Boltovy pekingské stovky.

"Vyrábějí se jako všechny boty v továrně v jedné velké zemi na východě," naznačil světový rekordman Šebrle se zářivě žlutou tretrou v ruce. "A vycházejí z modelů, které jsem dosud používal."

Tretry pro českého olympijského šampiona jsou jen prvním typem z ucelené kolekce, jež by měla postupně mimo atletiku postihnout fotbal, tenis, běh, chůzi. Ve značce s logem R se počítá i se sportovním oblečením.

První modely mají Šebrleho provázet sezonou s vrcholem v olympijském Londýně. A třeba na stovce by měly být tak rychlé, že by v nich mistr světa mohl předvádět výkony začínající desítkou. "Když já dám stovku za 11,5 sekundy, tak ty musíš za 10,9," hecoval Změlík. "Tak to si nemyslím," brzdil Šebrle.

Změlík se myšlenkou na vlastní sportovní značku zaobíral roky, odrazoval ho však výsledek mise hokejisty Dominika Haška se značkou Dominator. "Ale pak jsem si řekl: Záleží přece na tom, kdo a jak to vede," vysvětlil Změlík.

Teď chce se svými produkty zamířit mezi absolutní špičku. Zatím má v rukou jen prototypy nových treter, ale už v dubnu by s nimi mohl Šebrle poprvé trénovat. "Ani bych nechtěl, aby do halové sezony nasadil úplně nové tretry, na které není zvyklý," říkal olympijský šampion z Barcelony. "Vývoj není složitý, vlastně není co vyvíjet, firmy už to všechno udělaly. My jen doplňujeme to, co nám chybělo."

Obuv bude designována do třech barevných kombinací: žluté dívčí, světle modré pro kluky a řadě gold, což bude vrchol kvality a v níž bude závodit Šebrle. Jeho tretry budou ultralehké s hmotností pouhých 169 gramů. Váha konkurenčních modelů se pohybuje kolem 220 gramů.

"Jsou jako papír, lehčí měl akorát Michael Johnson na čtyřstovku," ujistil Změlík. "Ale když myslíme na překážky, kde jsou větší tlaky, nemůžeme si dovolit tak extrémní odlehčení, bota by nemusela vydržet náraz do překážky. Přesto na každém z 35 kroků, které sprinter na sto metrech udělá, bude váha znát. A i kdyby to byl jeden centimetr, tak to v cíli dělá ty setinky, které můžou rozhodnout."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž