LEGENDA. David Rudisha vyhrál olympijskou osmistovku v novém světovém rekordu.

LEGENDA. David Rudisha vyhrál olympijskou osmistovku v novém světovém rekordu. | foto: Reuters

Čas kolem 1:39 je nepředvídatelný, říká fenomén osmistovky Rudisha

  • 0
Barcelona (Od naší spolupracovnice) - Jsou legendami běhu na 800 metrů, spojují je olympijské medaile, světové rekordy i obdiv k londýnskému představení Davida Rudishy. Když trojnásobný mistr světa Wilson Kipketer a dvojnásobní olympijští vítězové Sebastian Coe a Alberto Juantorena sledovali jeho závod, nestačili se divit.

Rudisha v olympijském finále zlepšil světový rekord na 1:40,91 minuty. Ostatní soupeře vyhecoval k osobním maximům i národním rekordům. Každý z časů do osmého místa by v tomto století stačil na olympijské zlato. O víkendu se všechny čtyři hvězdy půlky setkaly v Barceloně, aby zavzpomínaly na tak výjimečný výkon.

Na olympiádě předvedl David Rudisha závod, o kterém se mluvilo jako o nejlepším londýnském vystoupení. Jak na to vzpomínáte?
Coe:
Pro mě to byl vrchol celých her. Nejdůležitější na olympiádě je protnout cílovou čáru jako první, ale on byl o moc lepší, a tak sebejistý. Předvést tohle v olympijském finále a ještě bez vodiče? To je neuvěřitelné.
Kipketer: Třásl jsem se, když jsem to viděl. Atmosféra byla úžasná a celé to bylo skvěle načasované. A způsob, jakým to David zvládl, byl fenomenální.
Rudisha: Když jsem naposledy seděl před dvěma lety s Wilsonem Kipketerem a Sebem Coem, podporovali mě a říkali mi: Jdi za olympijskou medailí. Přemýšlel jsem, že to můžu dokázat v Londýně. A pak se to stalo. Nebylo nic, co by mě udělalo šťastnějším, než předvést takový závod v olympijském finále.

Sebastian Coe

Davide, opravdu jste si tolik věřil?
Cítil jsem se tak rychlý a ve skvělé formě. Věděl jsem, že poběžím něco pod 1:41 minuty. Den před finále jsem řekl svému příteli Timothymu Kitumovi: Zítra předvedu něco výjimečného.  A poradil jsem mu, aby běžel své tempo, až se ostatní budou snažit zachytit můj nástup. Nakonec i to mu pomohlo k bronzové medaili.

Wilsone, jak moc jste šťastný, že David nerad běhá v hale, kde držíte světový rekord?
Kipketer
: Jestli chce dokázat, že je nejlepším osmistovkařem, bude muset zlomit svěťák i v hale. Takže Davide, chci tě vidět běžet v hale, jasné!? Ale už teď jsem za něj velmi šťastný.  Potkali jsme se před čtvrtfinále olympiády a on si do teď pamatuje, co jsem mu řekl. Takže mě těší, že následuje i moje rady.

Co všechno musí umět skvělý půlkař?
Coe: Je to nejtěžší trať, jaká v atletice existuje. Vyžaduje to být skvělým běžcem na 400 metrů i 5 kilometrů, také být vyrovnaný mentálně, což je velmi důležité pro taktiku. Zároveň musíte dělat rychlé úsudky o tempu i soupeřích, proto je to tak náročné. Všichni, co tu jsou, vám poví to stejné jako já a to jsem tu jediný bez půlkařského olympijského zlata.
Kipketer: Já, jsem bez něj taky!
Coe: No jo, promiň, já zapomněl. Hned se cítím lépe!

KEŇSKÝ ŠAMPION. David Rudisha z Keni zlepšil v olympijském finále na 800 metrů
MAXIMUM. David Rudisha ukazuje, jakou hodnotu má nový světový rekord na 800

Jaký je podle vás limit v běhu na 800 metrů?
Coe: To se zeptejte jeho! (ukazuje na Rudishu)
Rudisha: Bylo těžké zlomit světový rekord. Tenhle rok jsem se snažil zaběhnout něco kolem 1:40,50. A protože jsem dokázal zaběhnout svěťák ve speciální chvíli bez vodiče, bude těžké to zopakovat. Není to věc, kterou byste mohli dělat každý den. Nikdy jsem nesliboval čas kolem 1:39 - ten je nepředvídatelný.
Juantorena: Jsem přesvědčený, že může předvést pouze 1:40, už kvůli způsobu jakým běžel v Londýně. Jak lehce se hýbal i v jaké byl psychické pohodě.
Kipketer: Rudishovi mohou do budoucna pomoci mladí soupeři z olympiády, kde stříbrnému běžci bylo teprve sedmnáct let a běžel vynikající čas 1:41,73. Když se budou vzájemně motivovat, vše je možné.

Wilson Kipketer

Davide, potřebujete ke zlepšení soupeře?
Vždycky je dobré mít někoho, kdo vás žene kupředu a nutí vás na sobě pracovat. Je to občas obtížné, běhat neustále zepředu a sám se povzbuzovat.

Ocenění pro nejlepšího atleta světa pro rok 2012 vyhrál Usain Bolt. Kdo je ale pro vás osobně nejlepší atlet této sezony?
Rudisha
: Všichni z nás tří nominovaných - já, překážkář Aries Merritt a Usain Bolt - jsme letos dokázali něco speciálního, ať už to bylo prolomení světového rekordu nebo obhajoba olympijských medailí. Usain je legenda, zopakoval tři olympijské tituly, já zlomil světový rekord v olympijském finále bez vodiče a Merritt měl výjimečnou sezonu, kterou završil svěťákem. Všichni jsme svým způsobem vítězové.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž