Překážkářka Zuzana Hejnová | foto: David J. Phillip, AP

Šampionka i po sezoně v zápřahu. Neflákám se, říká cestovatelka Hejnová

  • 0
Až jí bylo trochu líto, že sezona končí. Tak v ní byla rozjetá, tak trápila soupeřky, žádné ve třinácti závodech nepovolila dorazit do cíle dřív. Suverénní byla Hejnová nad překážkami. "Kolikrát jsem poslední závod doběhla a byla jsem úplně vyřízená," vzpomínala mistryně světa z Moskvy. "Ale teď? Držela jsem si formu, byla jsem na tom dobře, a najednou mi přišlo divné, že to utnu a budu mít volno, že už mě žádný závod nečeká."

Už zase máte chuť do tréninku?
Ještě ne, ještě si pojedu odpočinout. V Egyptě budu celý týden na lodi, nebudu nic moc dělat a jen se potápět. Sč se to nezdá, je z toho člověk taky unavený, mění se tlaky, dýcháte jiný vzduch, taky na ponory se chodí kvůli viditelnosti ráno.

A jak bylo na Srí Lance? Stihla jste tam odpočinout?
Moc ne, fakt to bylo docela náročné, vstávali jsme poměrně často kolem páté ráno, jednou i ve tři. To bylo docela drsné.

Proč, pak už je horko?
Místní doporučují chodit na všechny vyhlídky ráno, než klesne mlha, ráno je nejlepší viditelnost. Potvrdilo se, že to neříkají jen tak do větru. Kolikrát jsme přišli v sedm a bylo nádherně, a ti, co přišli v osm, už měli všechno v oparu.

Co jízda na slonovi, na kterou jste se těšila?
Nakonec to dopadlo tak, že se mi do toho moc nechtělo, udělali to hodně turistické a mně to připadlo jako trápení zvířátek. Nejdřív zaplatíte vstupné, pak vás dotáhnou ke slonovi, teď ho nutí poslouchat, vykoupat. To se mi nelíbilo.

Hejnová a Veselý v boji o titul

Překážkářka Zuzana Hejnová a oštěpař Vítězslav Veselý, atletičtí mistři světa z moskevského šampionátu, jsou nominováni do ankety o Evropského atleta roku. Vítěz bude vyhlášen 12. října v Estonsku a do hlasování se můžete zapojit i vy zde:

Co všechno jste viděli?
Byli jsme v horách, pak jsme jeli na sever do Sigírie, což je pověstná skála, které říkají Lví skála. Tam, někdy 700 let před naším letopočtem, bylo sídlo císařů a králů, kde měli vybudovaný celý komplex, parky, vodní systém, neskutečně dokonalé. Teď se chodí nahoru na vyhlídku po schodech, nevím, kolik jich tam bylo, ale jde se zhruba hodinu vzhůru.

To se bude hodit, ne?
Bude se hodit to, že jsem se úplně neflákala.

Nebyla Srí Lanka spíš dřina místo dovolené?
To ne, já jsem si to užívala, stejně bych nevydržela jen tak ležet. Až poslední tři dny jsme byli na pláži u moře, tam jsem odpočívala.

A byla jste se proběhnout?
Tréninku jsem se nevěnovala, když jsem na dovolené, tak mě nikdo nedonutí běhat, toho mám přes rok nad hlavu.

Kdy ale přijde návrat do tréninku?
Lehce začneme na začátku října, kdy máme jet do Tater. Já ale asi pojedu až o týden později, podle toho jak dopadne volba o Evropského atleta. Kdybych náhodou vyhrála, tak bych jela do Talinnu a připojila se ke skupině později.

V anketě máte velkou šanci, ne?
Na tu Evropu bych mohla, tam teď probíhá hlasování, uvidíme. A na světového atleta? Podle mě je spousta lepších atletů, třeba ti, co měli dvě medaile na mistrovství světa.

Jenže kolik jich bylo neporažených?
To nevím, moc asi ne.

Nikdo nevyhrál víc závodů než vy.
Tak uvidíme, třeba k tomu přihlédnou.

Je návrat k tréninku to nejméně oblíbené období?
První měsíc je hodně náročný, to bolí celé tělo, člověk z toho vypadne a já pak třeba týden nemůžu vůbec chodit. Já ale věřím, že díky tomu, že jsem končila s formou a byla jsem na tom dobře, že se mi bude do tréninku dostávat líp.

Zuzana Hejnová se fotila pro Magazín DNES:


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž