Český oštěpař Jakub Vadlejch na Memoriálu Josefa Odložila

Český oštěpař Jakub Vadlejch na Memoriálu Josefa Odložila | foto: ČTK

Už potřetí: Vadlejch za 87 metrů. A teď osobák, plánuje pátý oštěpař světa

  • 0
Býval to oštěp žen, jímž v minulých letech vždy vrcholil atletický Odložilův memoriál v Praze. Tentokrát však tato pocta připadla klání oštěpařů a byla to rozhodně vydařená volba. Jakub Vadlejch, pátý muž světových tabulek, ozdobil mítink nádherným hodem, po němž se oštěp zabodl do vzdálenosti 87,21 metru. Takovou stabilitu výkonů na nejvyšší úrovni letos nikdo jiný nemá.

Už potřetí v sezoně jste překonal 87 metrů. Takže maximální spokojenost?
Jo, jsem dnes spokojený hrozně moc. Je vidět, že příprava proběhla skvěle. Samozřejmě, kdybych si tu udělal třeba osobáček (zatím 88,02), aspoň o centimetr, tak by mi to rozhodně nevadilo. Ale i za ten dnešní hod jsem hrozně moc rád. Vždyť ještě loni by bylo 87 metrů mým osobákem. A na Dukle jsem v minulosti hodil nejdál 82 metrů. Tudíž jsem si tu udělal takový Dukla-osobák.

Říká se, že z takové stability výkonů to jednou může ulítnout pořádně daleko. Což je předpoklad pro to, aby váš osobní rekord v brzké době padl, ne?
Jo, je to rozhodně lepší než hodit 87 jen jednou. Pro Thomase (Röhlera) bude naopak teď mnohem těžší navázat na svůj výkon z Dauhá, kde dal skoro 94 metrů. Zničehonic má druhý závod 86 metrů. Takže když naházíte jako já víc závodů na 87 metrů, je potom větší šance, že můžete hodit 88.

A třeba i devadesát?
A třeba i 89,99.

Nyní míříte na Diamantovou ligu do Říma, program máte našlapaný.
Proto jsem ani dnes nešel šestý pokus, protože mě čeká Řím a republika. Bude to perný týden.

Už jste někdy házel tři závody v jediném týdnu?
Jako mládežník. Potom už nikdy.

Neobáváte se takového zápřahu?
Uvidíme, co udělá mé tělo. Dnešek mi zase tak moc sil nevzal, cítím se dobře.

Máte i vlastní recept, jak udržet formu od jara až do srpnového mistrovství světa v Londýně?
Ono se to tělo chová pokaždé trochu jinak. Ale už loni jsem se cítil na olympiádě v Riu velmi dobře. Takže věřím ve schopnosti trenéra naladit mě velkou akci. A určitě budu čerpat i ze svých zkušeností.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž