Potvrzeno, trest platí, Menc se odvolá

Praha - Koulař Miroslav Menc opět narazil. Marně se snaží změnit rozhodnutí o doživotní zákaz startu, které dostal za opakovaný doping. Bývalý bronzový medailista z halového mistrovství Evropy byl potrestán loni v srpnu po svém druhém pozitivním dopingovém testu. Disciplinární komise českého atletického svazu dnes trest potvrdila. Proti tomu se může jedenatřicetiletý Menc do patnácti dnů odvolat k arbitrážní radě a také této možnosti hodlá využít. "Rozhodně jdu do dalšího kola," řekl.

Arbitrážní rada už jeho doživotní distanc potvrdila loni v říjnu, ale její verdikt nejprve napadl v dubnu obvodní soud pro Prahu 6.

V polovině srpna jí pak nařídila přezkoumat případ i arbitráž IAAF s tím, že arbitrážní rada nevyslyšela všechny Mencovy požadavky ohledně prošetření kauzy. Letos v září na to arbitráž ČAS reagovala vrácením případu disciplinární komisi.

Disciplinárka případ řešila na čtyřech jednáních. Na tom posledním v pondělí za zavřenými dveřmi trest vynesla a Mencovi svůj verdikt zaslala poštou.

"Posuzovali jsme desítky stran nových písemných materiálů, odborných i právnických expertíz, dopingových případů ze zahraničí i návrh nového dopingového kodexu, který má být v budoucnu schválen. Ani jejich důkladné prostudování nám nedalo možnost rozhodnout jinak," uvedl pro ČTK předseda disciplinární komise Miroslav Ševčík.

"Byla porušena pravidla atletiky, a ta jsou závazná," dodal Ševčík s tím, že disciplinární komisi nepřísluší hodnotit, zda jsou pravidla dobrá, nebo ne.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž