Justin Gatlin

Justin Gatlin | foto: Reuters

Pořadatelé v Pekingu zrušili Gatlinovi pozvánku. Vykopli mě, soptil

  • 8
Na sezonu, v níž chce uzmout Usainu Boltovi nálepku nejrychlejšího muže světa, je připravený skvěle - Justin Gatlin to demonstroval na stovce v Dauhá skvělým časem 9,74. Jenže nekritického zbožňování, jehož si užívá jamajský fenomén, se americký sprinter stejně nedočká, ať by byl seberychlejší. Ukazuje to třeba i současný spor s pořadateli mítinku v Pekingu.

Gatlin ve středu v Pekingu startovat nebude, ač byl dějišti letošního mistrovství světa už od soboty po přesunu z Diamantové ligy v Kataru. Z Číny však v úterý narychlo odcestoval. A z Gatlinových reakcí v médiích vyplývá, že mu organizátoři mítinku zrušili pozvání.

Věc údajně nemá souvislost s dopingovou minulostí kontroverzního atleta. Gatlin prý po příletu z Kataru upozornil čínské pořadatele, že pocítil ve stehně bolest podobnou křeči, a nevyloučil svoji eventuální absenci v pekingském závodě. Po pondělním tréninku ovšem se startem počítal, přesto prý informovali pořadatelé jeho manažera o zrušení pozvánky.

Justin Gatlin na mítinku v Rieti
Americký sprinter Justin Gatlin vyhrál v Bruselu stovku i dvoustovku.
Justin Gatlin na mítinku Diamantové ligy v Monaku.
Podpis hvězdy Zlaté tretry Justina Gatlina? Cenná trofej.
Američan Justin Gatlin slaví s americkou vlajkou stříbro v běhu na 100 metrů.
Jamajský sprinter Usain Bolt (vlevo) se nazdržitelně řítí za titulem mistra...
Justin Gatlin (uprostřed) z USA v semifinále na 100 metrů.
Americký sprinter Justin Gatlin vyhrál stovku na mítinku Diamantové ligy v

„Řekli mi: ‚Bude lepší, když půjdeš‘,“ vykládal Gatlin. „Vykopli mě. Nemají vůči mně vůbec žádný respekt. Zřejmě si myslí, že bych se šetřil nebo že bych závod nedokončil, a přesto bych požadoval startovné,“ zlobil se Gatlin na letišti před novináři. „Já ale nejsem ten typ, co lidi podvede o peníze a nechá fanoušky na holičkách,“ dodal. Pořadatelé se k případu nevyjádřili.

Třiatřicetiletý Gatlin měl v Pekingu běžet znovu stovku. Na této trati se v pátek na Diamantové lize blýskl osobním rekordem a nejlepším světovým výkonem za poslední dva roky. Tak rychle neběžel ani před svojí dopingovou kauzou, kvůli které mu bylo vymazáno z tabulek tehdejší osobní maximum 9,77. Po čtyřletém trestu za druhý prohřešek proti dopingovým pravidlům a návratu na dráhu v roce 2010 zopakoval Gatlin čas 9,77 v loňské sezoně.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž