Policisté odvádějí atleta Oscara Pistoriuse (v kapuci) z policejní stanice v

Policisté odvádějí atleta Oscara Pistoriuse (v kapuci) z policejní stanice v Pretorii v JAR. (14. února 2013) | foto: AP

Pistorius měl doma steroidy. Vyvolaly u něj vražedné řádění?

  • 57
Oscar Pistorius, vzor. Tohle spojení bledne čím dál tím více. Handicapovaný jihoafrický atlet, který dokázal porážet zdravé soupeře, je nyní viněn z vraždy své přítelkyně Reevy Steenkampové. A jeho obtížně pochopitelné chování mohlo mít důvod, který mu sportovní pověst nijak nevylepšuje - nadměrné užívání steroidů, navíc míchané s alkoholem.

Podle informací zahraničních médií objevili policisté v domě šestadvacetiletého běžce zakázané látky a následně nechali odebrat vzorek krve, který by potvrdil přítomnost dopingu v Pistoriově těle.

Anglický deník The Sun získal informovaný zdroj, který tvrdí: "V Pistoriově domě byly nalezeny steroidy spolu s důkazem velké konzumace alkoholu. Proto si detektivové vyžádali právě testy na steroidy."

Důvod, proč pretorijská policie usiluje o tuto expertizu, je prostý: předpokládají, že se atletovi obhájci pokusí nadměrné užití steroidů a alkoholu použít při soudním projednávání případu.

Vysoce agresivní chování, v angličtině přezdívané "roid rage", tedy steroidová zuřivost, je totiž jedním ze symptomů zvýšeného užívání tohoto typu dopingu. Steroidy zvyšují hladinu testosteronu v krvi, a to může mít za následek změny chování vedoucí až k psychickým poruchám.

Prokurátor viní Oscara Pistoria z úkladné vraždy své třicetileté partnerky Reevy Steenkampové. Ta byla zastřelena čtyřmi ranami z pistole ve čtvrtek 14. února.  Další soudní stání je na programu v úterý. Pokud by byl Pistorius uznán vinným, hrozí mu až doživotí.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž