Na Zlaté tretře se představí medailisté ze Sydney

Praha - Medailisté z olympijských her v Sydney se představí v závodu na 1500 metrů při Zlaté tretře, která se v Ostravě koná 8. června. Na startu budou Noah Ngeny, Ali Saidi-Sief či Bernard Lagat, všichni s osobním rekordem pod magickou hranici 3:30 minuty.

Dalšími do party favoritů jsou keňský běžec William Chirchir, jeho krajan a halový mistr světa Paul Korir a bronzový z MS v Paříži Ivan Heško z Ukrajiny.

Nechybí ani nejlepší český mílař Michal Šneberger, který bude mít příležitost na Zlaté tretře splnit limit na olympijské hry 3:38,00 minuty.

Loni se mu ve Vítkovicích podařilo zaběhnout čas, který ho opravňoval ke startu na MS v Paříži. Poběží i Cornelius Chirchir, juniorský světový rekordman, a Japhet Kimutai, jenž má světové maximum devatenáctiletých na osmistovce.

osobní maximum

Lagat: 3:26,34 minuty
Ngeny: 3:28,12
Saidi-Sief: 3:29,51
Chirchir: 3:29,29
Heško: 3:32,01

Mílaři jsou dalšími velkými hvězdami mítinku, k nimž se už řadí Usain Bolt, juniorský světový rekordman na dvoustovce, překážkář Felix Sánchez, dálkařky Marion Jonesová, Heike Drechslerová, Fiona Mayová či Taťjana Kotovová i aktuálně nejlepší atleti celkového žebříčku mezinárodní federace trojskokanka Taťjana Lebeděvová a vytrvalec Kenenisa Bekele.

Přijedou i Said Saíf Šahín z Kataru (3000 m př.), světová rekordmanka v tyči Jelena Isinbajevová z Ruska, Maria Mutolaová v běhu na 800 metrů, světová rekordmanka v běhu na 400 m překážek Julia Pečonkinová z Ruska, mistryně světa na krátkých překážkách Perdita Felicienová z Kanady či český oštěpař Jan Železný.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž