Dálkař Radek Juška právě doskočil na písek.

Dálkař Radek Juška právě doskočil na písek. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Do Nového Města zavítá dálkař Juška i zahraniční atletická elita

  • 0
Tradice posledních let zůstává zachována. Velká cena Nového Města nad Metují, atletický mítink, který v sobotu napíše svůj 42. díl, opět bude jasně nejkvalitnější akcí roku v Královéhradeckém kraji, může se směle hlásit k české elitě.

Navíc stejně jako v minulých letech předchází vrcholu sezony, letos tedy evropskému šampionátu v Berlíně a jak svědčí účast atletů z východu, i před Asijskými hrami.

„Mám z toho dobrý pocit, jsme spokojení, k vidění by mohly být velmi dobré výkony,“ uvedl Aleš Žďárský, ředitel novoměstského mítinku, jenž se na stadionu Generála Klapálka uskuteční zítra odpoledne.

Atletická kvalita na mítink přijede ze dvou směrů. Jednak se v Novém Městě představí více než desítka českých atletů a atletek, kteří splnili limit pro Berlín. A jednak jim pořadatelé připravili zajímavou zahraniční konkurenci, někdy ze zemí, odkud by to český atletický příznivec nečekal.

Začněme českou elitou a jedním z oblíbenců novoměstského publika. Hlavně od loňského ročníku jím je dálkař Radek Juška. Před rokem tam jako první pokořil osmimetrovou hranici (802 cm) a fanouškům na hlavní tribuně, bezprostředně před kterou se skáče, připravil výborný zážitek.

Očekávání

Pořadatelé se těší ne velkou diváckou návštěvu. První disciplíny začnou v předprogramu ve 13 hodin, slavnostní zahájení mítinku, jež odstartuje hlavní program, je plánováno na 14.45.

Juška do Nového Města přijede s výbornou formou, ve středu totiž na mítinku v Táboře, který s Novým Městem tvoří tzv. Czech Double Meeting, skočil 808 centimetrů a vyhrál.

Z dalších je třeba připomenout čerstvého českého desetibojařského šampiona Jana Doležala, atleta z Hradce Králové, jenž se při svém mistrovském závodě zařadil mezi osmitisícové borce. V Novém Městě vyzkouší trať na 110 metrů překážek, na které z Čechů v minulých sezonách kraloval Petr Svoboda. „Letos bude chybět asi i kvůli lehkým zdravotním problémům, navíc má limit pro Berlín splněný,“ vysvětlil Žďárský.

I tak bude mít hradecký atlet více než kvalitní konkurenci. Především v rekordmanovi Saudské Arábie Al Mualídovi. Svůj osobní i národní rekord, úctyhodných 13,36, zaběhl nedávno na memoriálu Josefa Odložila, kde vyhrál. Pod 14 vteřin se dostal i ve středu v Táboře, kde i přes kolizi právě se Svobodou také zvítězil.

A další zahraniční možné hvězdy Velké ceny? Určitě Ind Anas, který běžel v Táboře 400 metrů za výborných 45,35. Ve výškařském sektoru se objeví Japonec Takashi Eto s osobním rekordem 230cm.

Jedním z vrcholů mítinku bude závod mužů na 200 m mužů se slovenským rekordmanem Jánem Volkem, kterého budou jistě řádně prohánět Kanaďané Azonwanna a Rodney či gambijský atlet Jammeh. Nebude mezi nimi čerstvý český rekordman na 100 m Zdeněk Stromšík, stometrová trať totiž není v Novém Městě pro muže vypsána a dvojnásobnou běhá zřídka. Naopak ženy stovku poběží a tady ředitel mítinku Žďárský vidí jasnou favoritku: „Bassová z Gambie běžela v Táboře dvoustovku za výborných 23,10, u nás by měla na stovce kralovat.“

Zajímavý bude jistě i souboj japonské dálkařky Hitomi Nakano s dvojicí sester Velďákových ze Slovenska a Češkou Kateřinou Hýskovou, kvalitně obsazen bude běh žen na 400 metrů. „Čtyři výborné Indky, do toho naše Symerská, mohl by padnout rekord stadionu,“ míní ředitel závodu. Na této trati ho drží časem 53,12 současná nejlepší světová osmistovkařka Semenyaová.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž