Jak šampionát určuje ceny atletů

Helsinky - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Ruleta peněz se točí i na atletickém šampionátu v Helsinkách. 715 tisíc korun pro Šebrleho. 238 tisíc pro Dibelkovou. 95 tisíc pro Dvořáka. Takové jsou v přepočtu prémie mezinárodní federace IAAF pro české atlety. Ta na výplatní listinu zařadí všechny atlety, kteří skončí do 8. místa.

Za zlato je 1,43 milionu. Celková dotace mistrovství činí 200 milionů. Bonusem jsou prémie za světový rekord: 100 tisíc dolarů, dvakrát tolik, než bývá obvyklé na mítincích.

Zatím ji inkasovala ruská chodkyně Olympiada Ivanovová. "Proto možná vznikl tlak na odložení finále tyčkařek z deštivé středy. Aby Isinbajevová mohla rekord skočit," naznačuje atletický manažer Alfonz Juck.

Kromě jednorázových příjmů jsou však v sázce i dlouhodobé "platy". Hodnota helsinských medailí do značné míry určuje startovné, jež atleti obdrží na mítincích v budoucnu.

V podstatě platí: stříbro z MS = bronz z OH. "Pokud tu bude Jarda Bába ve výšce druhý, moc si nepolepší. Jestli skončí pátý, jeho cena na trhu poněkud klesne," říká Juck.

Nejvyšší vzestup tržní ceny zaznamenali podle Jucka v první polovině šampionátu dva sportovci: "Gatlinovo startovné naroste zhruba z 25 na 50 tisíc dolarů a u mílaře Ramsiho z 15 na 30."

Nižší příjmy mohou na velkých mítincích očekávat letošní mistři v technických disciplínách, do 20 tisíc dolarů. "Výjimkou je Isinbajevová, ta dostává již nyní k 50 tisícům." Tímse Ruska řadí do Top Ten nejlépe placených atletů světa. Na samém vrcholu pyramidy zatím ční stotisícoví běžci El Guerrouj a Bekele.

"Ale nikdo zatím neodhadne, kam klesne El Guerroujova cena po této sezoně, kdy nezávodil. Naopak Bekelemu může pomoci, jestli uspěje při pokusu o světový rekord v Bruselu."

Startovné Věry Cechlové činilo podle neoficiálních zdrojů před šampionátem okolo 10 tisíc dolarů. Jak vysoko si nyní stojí Roman Šebrle, nechtěl jeho atletický manažer Juck prozradit: "Do těchto úvah bych se raději nepouštěl." Desetibojaři patří na mítincích mezi hůře honorované.

Šebrle však vydělal na reklamních smlouvách po svém aténském olympijském prvenství. Údajně ke 3milionům korun. V Helsinkách si polepší i trenéři.

Český svaz vypsal pro kouče atletů, kteří skončí do 8. místa, prémie 10–60 tisíc korun.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž