I s bolestí vklouzla mezi evropskou elitu

Mnichov - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) - Maraton je utrpením sám o sobě, českou atletku Annu Pichrtovou navíc na evropském šampionátu soužil zraněný kotník a zdálo se, že kvůli němu do Mnichova ani neodjede. "Lékaři na mně pracovali celý týden, moc jim děkuju, ale stejně to bylo hodně bolestivé," vyprávěla po svém vystoupení Anna Pichrtová, která zůstala v maratonském klání žen jedinou příčku za umístěním v elitní desítce.O závodě čtěte ZDE

Dříve se věnovala především běhu do vrchu, v němž se loni ozdobila titulem vicemistryně světa a letos získala na ME bronzovou medaili v soutěži jednotlivkyň a stříbro v družstvech. V bavorské metropoli si však prožila premiéru na tak monstrózní atletické akci. "Atmosféra perfektní, ale člověk se ocitá v mnohem větším stresu," porovnávala s předchozími zkušenostmi.

S maratonem začala Pichrtová vážně koketovat až loni a nyní jej absolvovala počtvrté. Její nástup je však obdivuhodný, v Los Angeles si dokonce vytvořila osobní maximum (2:32:39), který ji v českých historických tabulkách posunul na druhou pozici za Alenu Peterkovou. V Mnichově dosáhla času přesně o pět minut pomalejšího, ale jedenáctou příčkou ukončila dlouholeté české čekání na maratonský úspěch. "Trať byla pomalá se spoustou zatáček," vysvětlovala.

Slovenka s českým občanstvím žila půl roku v zámoří, kde se připravovala a zúčastňovala se silničních běhů, v nichž nezřídka končila na stupních vítězů. Cestovala po Spojených státech, trénovala ve vysokohorském prostředí v Coloradu, závodila v Kalifornii a jako svůj hlavní stan si zvolila Virginii. "Bydleli jsme tam s manželem a také se sestrou a její přítelem, kteří pracovali v rámci výměnného studijního pobytu," podotkla Pichrtová, jíž živobytí zajišťovala prize money ze závodů.

Devětadvacetiletá běžkyně plánuje svůj další maraton až na jaře a ráda by se kvalifikovala na mistrovství světa v Paříži v roce 2003. Populární disciplínu opustit nehodlá, ale běhu do vrchu věrná zůstane. "Strašně mě baví," usmála se Anna Pichrtová, kterou v budoucnu lákají především olympijské hry v Aténách.

 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž