Hvězdou půlmaratonu je Keňan Lagat

P r a h a - Z křivolakých cestiček Stromovky až do historického srdce české metropole se přesune třetí ročník Pražského půlmaratonu. Více než 1500 běžců odstartuje v sobotu v pravé poledne z Karlova mostu a v rekordně početném poli se objeví i hvězdy světového lesku. Tou nejzářivější je bezesporu vítěz loňského ročníku Bostonského maratonu Elijah Lagat z Keni, v kategorii žen zřejmě nenajde konkurenci jeho krajanka Florencie Barsosiová. "Mám pocit, že jí na trati ani neuvidím, možná s ní budou mít problémy i nejlepší čeští muži," podotkla jedna z českých favoritek Jana Klimešová, která bude podle svých slov bojovat až o druhou příčku.

Elijah Lagat okouzlil české fanoušky před třemi lety, kdy v novém traťovém rekordu triumfoval na Pražském maratonu. Zvítězil i v Berlíně a zmiňovaný superúspěch v Bostonu mu otevřel cestu do keňského týmu pro olympijské hry v Sydney. "Jenomže pak nastaly problémy s národní federací, která posléze zamíchala s nominací. Měnily se i tréninkové plány, byl jsem ve stresu, proto jsem se na Sydney nedokázal optimálně připravit," vyprávěl pětatřicetiletý vytrvalec, jenž nakonec olympijský závod nedokončil.

Lagat, který už trať o délce 21.097,5 metru zvládl za hodinu a 24 sekund, platí v Keni i za politicky vlivného člověka. "Je pravda, že spolupracuji s ministerstvem školství a občas naší federaci pomůžu, ale za politika se nepovažuji," usmíval se a dodal: "Nyní se soustřeďuji jen na svou sportovní kariéru."

Jeho největšími soupeři budou krajané Anthony Korir (osobní rekord 61:06), Richard Mutai (61:34) a Stephen Ariga (62:06), Maďar Benedek (62:45) či Ukrajinec Danilov (64:10). Na startu se objeví i čeští běžci v čele s několikanásobným mistrem republiky Pavlem Faschingbauerem (64:07). "Chtěl bych zaútočit na osobní rekord i na limit pro mistrovství světa v půlmaratonu, který je 64 minut," podotkl Faschingbauer.

"Letos jsem poprvé závodil na desetikilometrové trati v Pečkách, kde jsem o minutu zlepšil místní Pešavův rekord, takže doufám, že forma je dobrá," věří druhý muž loňského ročníku, jemuž udělala radost i změna trati. "Závod bude rychlejší, na úzkých cestách ve Stromovce jsem občas musel při předbíhání lidí využít trávník nebo je rozhrnovat rukama."

Mezi ženami je největší favoritkou Barsosiová, velké ambice však mají Jana Klimešová i Polka Zatorská. Stín nejistoty visí nad účastí velezkušené Aleny Peterkové, kterou trápí nachlazení. "Bylo by pěkné, kdyby závod dopadl stejně jako v minulosti," zasnila se vítězka předchozích dvou ročníků Pražského půlmaratonu Jana Klimešová.

Jednatřicetiletá běžkyně by chtěla rovněž splnit limit na půlmaratonský světový šampionát a v boji o druhou příčku považuje za největší soupeřku Zatorskou. "Kdyby nenastoupila Alena Peterková, také bych se nezlobila, ubyla by jedna soupeřka. Na druhou stranu bychom měly větší naději na kvalitní čas, a navíc už jsem jí jednou porazila, takže respekt z ní nemám," poznamenala na adresu své soupeřky.

Atleti budou bojovat i o peněžité prémie, vítěz mužské kategorie si připíše 1000 eur, druhý v pořadí 750, třetí 600... Nejlepší žena získá 800 eur, druhá 600, třetí 500...

 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž