Usain Bolt na ostravském letišti po příletu na mítink Zlatá tretra 2008

Usain Bolt na ostravském letišti po příletu na mítink Zlatá tretra 2008 - Usain Bolt, Jamajka | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Hvězdný sprinter Usain Bolt dorazil do Ostravy, poběží dvoustovku

  • 1
Největší hvězda letošního ročníku atletického mítinku Zlatá tretra už je v místě konání. Jamajský sprinter Usain Bolt, který před devíti dny zlepšil světový rekord na 100 metrů, přiletěl z Kingstonu do Ostravy dobře naladěn.

"Cítím se dobře, cesta byla OK," řekl novinářům na letišti v Mošnově těsně předtím, než v přistaveném luxusním autě unikl regenerovat do hotelu.

Bolt kraluje tabulkám na 100 metrů časem 9,72, ale v Ostravě se představí na dvojnásobné trati. Poprvé v roli světového rekordmana.

"Nikdy jsem v takové pozici nebyl. Ale těším se. Bude to moje první dvoustovka v sezoně. Těžko předpokládat, jaký zaběhnu čas," řekl Bolt, který musí v průběhu dalších týdnů vyřešit dilema, jakému ze sprintů dá v sezoně víc. "I to, jak zaběhnu tady, může být v tomto směru důležité," upozornil.

Vytáhlý atlet se učí žít s popularitou. Podle Bolta se však od osudového mítinku v New Yorku změnil jen zájem okolí.

"V mém životě se nic nezměnilo. Jen pozornost novinářů je o dost větší. Já se naplno koncentruji na olympijské hry," prohlásil Bolt, který ve stylovém triku připomenul odkaz jiného slavného rodáka z Jamajky Boba Marleyho.

Ani Bolt nebude mít na Zlaté tretře premiéru. Mítink z roku 2006 mu však v hlavě utkvěl zejména kvůli nepříjemnému počasí.

"Chlad, zima," vypálil bez váhání na dotaz, co si z první návštěvy Ostravy pamatuje. Dvoustovku tenkrát vyhrál za 20,28.

Teplomilný sprinter by letos sice v Ostravě umrznout neměl, ale prognózy meteorologů nevěstí nic příznivého. Podle nejoptimističtějších předpokladů vystoupí rtuť maximálně ke dvaceti stupňům.

"Zimy se nebojím, ale nesmí být už moc velká. Tehdy bylo nějakých dvanáct stupňů a to už je moc. Chci se pokusit o co nejlepší čas a doufám, že mi to počasí nezkazí," řekl Bolt.

Zbývající hodiny před startem rozloží mezi regeneraci sil a trénink. "Dneska jen jogging, zítra budu trénovat nějaké stovkařské úseky," dodal.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž