VŠE MUSÍ SEDĚT. V pražské O2 areně se vše chystá na atletický svátek. Ve...

VŠE MUSÍ SEDĚT. V pražské O2 areně se vše chystá na atletický svátek. Ve čtvrtek vypukne halové mistrovství Evropy. | foto: Michal Šula, MAFRA

Čísla halové Evropy: kilometry kabelů, 363 atletů a pro ně 24 sad medailí

  • 0
Špičková atletika představuje od nepaměti touhu po vítězství, velké emoce, výhry i porážky, a to vše je v končeném důsledku převedeno a vyjádřeno řečí čísel. Metry, minuty a vteřiny se staly neodmyslitelnými symboly královny sportu.

Zajímavá čísla však nabízí i pohled do zákulisí 33. halového mistrovství Evropy v atletice v Praze, kde se vrcholný evropský podnik vrací po dlouhých 37 letech.

Startovat na něm bude 363 atletů a 280 atletek ze 46 evropských zemí, kteří budou bojovat o 24 sad medailí. Chybět mezi nimi nebude 46 českých atletů a atletek, jejichž snahou bude překonat zisk 5 cenných kovů z posledního šampionátu v Göteborgu.

Pražská O2 arena je již stoprocentně připravena, ledová plocha byla za 2 dny pokryta atletickou dráhou, složenou z 1468 dílků. Kapacita hlediště klesla po vystěhování mobilních tribun na 11500 míst. Kolem dráhy je natažen 4,5 metrů vysoký banner v celkové délce 250 metrů.

Pro kvalitní přípravu atletů byla vybudována rozcvičovací hala, jejíž rozměry 50x 30 metrů nemají v historii šampionátů obdoby. Na plochu 1500 m² se vešlo celkem 8 drah pro běžce, ale také například tréninkový vrhačský kruh pro koulaře. Stan je pochopitelně vytápěn a teplota v něm koresponduje s prostředím v hlavní hale.

Na šampionát se akreditovalo celkem 339 novinářů, 222 píšících, 93 fotografů a 34 rozhlasových a televizních reportérů. Na tribunách je připraveno 26 komentátorských stanovišť a 222 míst pro píšící novináře. I přes moderní stávající pevné sítě v O2 areně bylo potřeba připravit 45 televizních monitorů do různých prostor v zázemí, dalších 80 monitorů je umístěno na novinářských stanovištích.

Připojení si vyžádalo natažení více než kilometru nových koaxiálních kabelů. Rovněž příprava IT sítí „spolkla“ více než 2 kilometry datových kabelů. Zejména pro fotografy vzniklo 80 pevných vysokorychlostních připojení v tiskovém středisku a 30 přímo na tribunách.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž