DALEKO ZA VÍTĚZKOU. Zuzana Hejnová (vlevo) sleduje radost vítězné Lashindy

DALEKO ZA VÍTĚZKOU. Zuzana Hejnová (vlevo) sleduje radost vítězné Lashindy Demusové v cílové rovince závodu na 400 m překážek.

Hejnová neměla síly, nevěděla proč. Trenérka za to nemůže, odmítla

  • 13
Tegu (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Podle atletických tabulek je druhá na světě. Podle výsledků mistrovství světa v Koreji je Zuzana Hejnová až sedmou překážkářkou planety. "Zklamání? To je opravdu velké," přiznala česká rekordmanka. "Ale myslím, že i tak je to dobrý výsledek."

A to vám k šesté pozici scházel jen kousíček.
Šestá nebo sedmá, to už nehraje roli. Prostě mi na konec nezbylo moc sil. Byl to třetí běh, poměrně rychlý, a když jsem chtěla po poslední zatáčce zabrat, už nebylo z čeho.

Kdy vám došly síly?
Asi tak 60 metrů před cílem. Za poslední překážkou jsem trošku zapadla, protože jsem od ní byla hodně daleko, a tam jsem úplně vytuhla. Ve zbytku už jsem nemohla vůbec běžet.

Hejnová doběhla nad překážkami pro 7. místo z MS

Tak co s tím pro příště?
Asi musím naběhat víc než ostatní holky. To už ale nevím, jak to mám udělat.

A co naopak - nebyla jste přetrénovaná, zbytečně unavená?
To si nemyslím, opravdu mě hrozně ovlivnilo počasí, pak jsem na tom nebyla zdravotně úplně dobře. Chyběly mi síly a těžko říct proč. Ale připravená jsem byla dobře.

Jenže podobný problém měla Denisa Rosolová z vaší tréninkové skupiny Rychlý holky.
Jsme možná moc unavené, ale trenérka to měla určitě dobře promyšlené. Ještě na rozcvičováku jsem se cítila velmi dobře, zatím snad nejlépe.

Promluvíte si o tom s trenérkou?
Já bych na ni vinu neházela. Ví, co dělá. Budeme se samozřejmě snažit najít příčinu, ale určitě si nemyslím, že se stala nějaká zásadní chyba.

Takže prostě jenom dlouhá a náročná sezona?
Přišlo mi, že když jsme začaly zase přitrénovávat před mistrovstvím světa, že mě to utnulo. Ale musely jsme to udělat, jinak by mi tady došlo úplně. Sezona byla hodně dlouhá a já jsem prostě měla vrchol v Paříži. Nebylo to úplně ideálně načasované, zase ale vím, že můžu běhat takhle rychle a příští rok se to snad trefí líp.

Za vlastním českým rekordem jste zaostala skoro o sekundu. Víte, že jste s ním mohla mít bronz?
Štve mě to, počítala jsem, že čas 53,70 až 80 bude stačit na medaili. Co nadělám, život jde prostě dál, budu zase trénovat, abych za rok na olympiádu byla ještě v lepší formě než tady.

Jak se teď srovnáte do štafety?
Určitě by se do ní šlo líp, kdybych měla medaili. Nemám moc sil, ale budu se snažit holkám co nejvíc pomoct. Budeme bojovat.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž