Reportáž skončila 19. 3. 2022 21:42

Halové mistrovství světa v atletice v Bělehradě, 2. den

Průběh komentuje Dominik Duffek.

Před námi jsou čtyři rozběhy mužů na 1500 m. Z nich postoupí dva nejrychlejší z každého rozběhu a další čtyři na čas. Těšit se můžeme na norského závodníka a světového rekordmana Jakoba Ingebrigtsena, který poběží v prvním rozběhu.

Poslední rozběh na osmistovce ovládla Etiopanka Habitam Alemuová (2:01,12 s). Druhou přímo postupující je Australanka Catriona Bissetová (2:01,24 s).

Výškařky se posouvají na hranici 1,95 m. Domácí Angelina Topičová se nepokusí o své nové osobní maximum, výšku o tři centimetry nižší společně s Bulharkou Demirevovou nepřekonala. 

Favorité sedmiboje Warner a Ehammer mají za sebou tři bezchybné pokusy a pokračují na výšku 4,90 m. 

Čeští reprezentanti

Na halovém světovém šampionátu chtěla do semifinále. Věřila si na něj, podle letošních výkonů na něj měla. Heleně Jiranové se však v rozbězích šedesátky překážek nedařilo a v Bělehradě vypadla hned při prvním startu. „Mrzí mě to dost,“ hlesla.

Brzký konec Jiranové: Dráha odrážela jako trampolína, o zdraví to nebylo

přečíst článek

Velmi těsný závěr přinesl druhý rozběh žen na 800 m. Zvítězila Američanka Ajee Wilsonová v čase 2:03,85. Druhou postupující do finále je ze skupinky tří vyrovnaných závodnic nakonec Španělka Lorena Martínová o dvě tisíciny sekundy před Etiopankou Tigist Girmovou.

Natoya Gouleová si pohlídala vedoucí pozici a zvítězila v rozběhu v čase 2:01,65 s. Postup do finále si také zajistila Etiopanka Freweyni Hailuová.

Odstartoval první rozběh žen na 800 m. V polovině vede Jamajčanka Natoya Gouleová.

Dospělou mezinárodní premiéru si užívá teprve šestnáctiletá srbská reprezentantka Angelina Topičová, která ve skoku vysokém bojuje před domácím publikem. Dokázala zdolat výšku 1,88 m a v soutěži pokračuje.  

Na výšku 1,92 m pokračuje devět z dvanácti závodnic.

V 11:45 začínají rozběhy žen na 800 m. Ty budou celkem tři, z každého postoupí do finále dvě závodnice a další dvě z nejrychlejších zbývajících závodnic.

Nový osobní rekord si připisuje Kanaďan Bolade Ajomale a s časem 6,57 s vítězí v sedmém rozběhu. 

Sedmiboj v tyčkařském souboji pokračuje výškou 4,70 m. Pokračují všichni favorité, vypadl Estonský reprezentant Karel Tilga.

Šestému rozběhu kraloval reprezentant Guyany Travis Collins, který porazil Rikkoie Brathwaita z Britských Panenských ostrovů o jednu tisícinu vteřiny (čas 6,66 s.).

Skok vysoký žen se posouvá na hranici 1,88 m, o kterou se pokusí všechny startující závodnice. Dvakrát opravovala Rachel McCoyová.

Italský reprezentant Lamont Marcell Jacobs vítězí v šestém rozběhu a postupuje do semifinále výkonem 6,53 s.

Čtvrtý rozběh ovládl Američan Marvin Bracy v osobním rekordu 6,46 s. 

Favoritkou ženského finále je ukrajinská reprezentantka Jaroslava Mahučichová, která na letních olympijských hrách získala bronzovou medaili. 

Sedmibojařský závod ve skoku o tyči se dostal na hranici čtyř metrů a šedesáti centimetrů. V této fázi začínají skákat i oba favorité. 

První medailový závod uvidíme již zanedlouho. V 11:05 startuje finále ve skoku vysokém žen. 

Arthur Cissé z Pobřeží Slonoviny zvítězil ve třetím rozběhu v čase 6,55 s.