Tomáš Staněk

Tomáš Staněk | foto: Česká atletika / Aleš Gräf

Na halové ME míří 14 atletů. Staněk obhajuje zlato, chybí zraněný Svoboda

  • 1
Na atletické halové mistrovství Evropy v Istanbulu pojede 14 českých reprezentantů. V nominaci národního svazu je sedm mužů a sedm žen, největší nadějí bude obhájce titulu ve vrhu koulí Tomáš Staněk.

V týmu chybí kvůli zranění překážkář Petr Svoboda, nominace se vzdal čtvrtkař Vít Müller, který jako specialista na 400 metrů překážek dal přednost přípravě na letní sezonu. Svaz o složení výpravy informoval v tiskové zprávě. Šampionát se v Turecku uskuteční od 2. do 5. března.

Jednatřicetiletý Staněk má z halových kontinentálních šampionátů kompletní medailovou sbírku, s cenným kovem se vrátil z posledních tří akcí a před dvěma lety v Toruni získal zlato. Adepta na další úspěch dělá z českého rekordmana i aktuální druhé místo v letošních evropských tabulkách.

Petržilková a dva čtvrtkaři zaběhli ostré limity pro účast na HME

Tyčkařka Amálie Švábíková je po víkendovém českém rekordu 472 cm třetí v evropském pořadí. Osmou pozici v žebříčku nejlepších časů mezi Evropankami drží čtvrtkařka Lada Vondrová, mezi muži je devátý čerstvý český šampion Matěj Krsek, který bude na HME debutovat. Na čtvrtce se představí i domácí mistryně Tereza Petržilková a do štafety s ní a Vondrovou zasáhnou Marcela Pírková, Nikola Bendová a sedmnáctiletá Gloria Lurdes Manuel.

Stejně jako Staněk pojede už na páté halové ME mílař Filip Sasínek, bronzový medailista z patnáctistovky z roku 2017, čtvrtý start čeká sprintera Zdeňka Stromšíka, třetí osmistovkaře Filipa Šnejdra a premiéru má před sebou vícebojař Ondřej Kopecký.

Prostřednictvím divoké karty pojedou do Istanbulu mílařka Kristiina Mäki a dálkař Radek Juška, kteří těsně nesplnili potvrzovací výkony pro start na HME. Oba budou na startu potřetí, Juška je stříbrný medailista z pražského HME z roku 2015.

Svoboda, trojnásobný medailista a halový mistr Evropy z roku 2011, o start v Turecku přišel kvůli svalovému zranění, které si přivodil v sobotním finále domácího šampionátu v Ostravě.

Nominace českých atletů na halové ME v Istanbulu

Muži: Zdeněk Stromšík (60 m), Matěj Krsek (400 m), Filip Šnejdr (800 m,) Filip Sasínek (1500 m), Radek Juška (dálka), Tomáš Staněk (koule), Ondřej Kopecký (sedmiboj).

Ženy: Tereza Petržilková, Lada Vondrová (obě 400 m a 4x400 m), Kristiina Mäki (1500 m), Amálie Švábíková (tyč), Nikola Bendová, Lurdes Gloria Manuel, Marcela Pírková (všechny 4x400 m).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž