Gebrselassie: Bekele mi vezme další rekord

  • 1
Hengelo - Pokud se splní předpověď fenomenálního etiopského vytrvalce Haile Gebrselassieho, dočkají se v úterý diváci na ostravské Zlaté tretře světového rekordu. "V Ostravě mi vezme Kenenisa Bekele i svěťák na 10 000 metrů, snadno to zvládne," řekl Gebrselassie s úsměvem po pondělním vystoupení Bekeleho na mítinku v Hengelu. O deset let mladší krajan ho tam připravil o rekord na poloviční trati.

Kenenisa Bekele je ale v opatrný. "Je ještě brzy na to, hovořit o dalším rekordu. Takový výkon je velmi náročný." 

V Hengelu zaběhl první světový rekord pod širým nebem v olympijské sezoně. Pětikilometrovou trať zvládl za 12:37,35 minuty. Už v zimě vystrčil drápky při světovém maximu na stejné trati pod střechou (12:49,60).

"Už léta mi bylo jasné, že Kenenisa jednou půjde v mých stopách. Jsem pyšný, že mám takového nástupce," řekl Gebrselassie, jenž svůj první světový rekord předvedl právě v Hengelu takřka přesně před deseti roky.

Pětku tehdy zvládl za 12:56,96 minuty, od té doby čas ještě dvakrát vylepšil. Také rekord na desítce si před devíti lety přivlastnil v Hengelu a v roce 1998 potřetí upravil na současných 26:22,75 minuty.

V pondělí byl Gebrselassie v Hengelu na 10.000 metrů rychlejší než při svém prvním světovém rekordu, v cíli byl ale až druhý za krajanem Silešim Sihinem, který se postaral o letošní světové maximum 26:39,69 minuty. To teď podle Gebrselassieho nemá šanci přežít příští úterý.

Ostatně podle organizátorů Zlaté tretry už má Bekele objednané vodiče na velmi rychlý čas a jedním z nich bude jeho o čtyři roky mladší bratr Tariku Bekele.

Etiopan Kenenisa Bekele překonal na atletickém mítinku v nizozemském Hengelu světový rekord v běhu na pět kilometrů

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž