TAK JSEM TO DOKÁZAL. Brit Mo Farah vítězně probíhá cílem závodu na 5000 m, až

TAK JSEM TO DOKÁZAL. Brit Mo Farah vítězně probíhá cílem závodu na 5000 m, až za ním skončí Američan Lagat a Etiopan Merga. | foto: AP

Farah předčil v anketě o nejlepšího evropského atleta Lemaitra

  • 5
Skvostnou sezonu plnou medailí a rekordů korunoval britský vytrvalec Mo Farah vítězstvím v anketě o nejlepšího atleta Evropy. Zlatý a stříbrný z mistrovství světa v Tegu předčil obhájce prvenství - francouzského sprintera Christopha Lemaitra, třetí skončil další Brit David Greene, který na MS triumfoval v běhu na 400 metrů překážek.

Anketa Evropské atletické asociace se tak stala poprvé od roku 2002 záležitostí běžců, protože mezi ženami zvítězila půlkařka Maria Savinovová. Zatímco ruská atletka se ale nevešla ani do nominované desítky obdobné ankety světové federace IAAF, Farah coby dvojnásobný medailista ze šampionátu v Tegu mezi kandidáty na ocenění pro nejlepšího atleta světa figuruje.

Výsledky ankety v kategorii žen

Osmadvacetiletý somálský rodák Farah završil titulem v Tegu skvělou sezonu, na jejímž začátku obhájil zlato na trojce na halovém mistrovství Evropy v Paříži. V Birminghamu pak zaběhl nejrychlejší evropskou pětku pod střechou (13:10,60) a při mítinku Diamantové ligy v Eugene vytvořil kontinentální rekord i pod širým nebem na desítce (26:46,57).

V Tegu ovládl pětikilometrovou trať, a navíc vybojoval na trati 10 000 metrů stříbro, když prohrál jen s Ibrahimem Jeilanem. To byla jedna ze dvou porážek při 14 startech, které Farah v sezoně absolvoval.

EAA vyhlásila dvanáctku nejlepších, ve které měli nejvíce zástupců Němci. Vrhači David Storl (koule), Robert Harting (disk) a Matthias de Zordo (oštěp) se seřadili hned za pomyslnými medailisty. Čeští atleti se neprosadili.

Anketa EAA o nejlepšího atleta Evropy 2011

Muži: 1. Farah (5 000 a 10 000 m/Brit.), 2. Lemaitre (100 a 200 m/Fr.), 3. Greene (400 m př./Brit.), 4. Storl (koule), 5. Harting (disk), 6. De Zordo (oštěp/všichni Něm.), 7. Wojciechowski (tyč/Pol.), 8. Tamgho (trojskok/Fr.), 9. K. Borlée (400 m/Belg.), 10. Borčin (chůze/Rus.).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž