Švédský tyčkař Armand Duplantis sebral Sergeji Bubkovi nejlepší výkon pod širým...

Švédský tyčkař Armand Duplantis sebral Sergeji Bubkovi nejlepší výkon pod širým nebem. V Římě skočil 615 cm a rekord z roku 1994 vylepšil o centimetr. | foto: Reuters

Duplantis může při Diamantové lize v Dauhá zaléčit loňské trauma

  • 0
Vrací na místo, kde naposledy zažil porážku. Tyčkařský světový rekordman Armand Duplantis bude v pátek v Dauhá hlavním tahákem posledního mítinku Diamantové ligy v atletické sezoně, kterou hrubě poznamenala pandemie koronaviru.

Loni 1. října Duplantis ve finále mistrovství světa v Dauhá nestačil na Američana Sama Kendrickse.

Příběh posledního přemožitele Duplantise z loňského Dauhá

Americký tyčkař Sam Kendricks (vlevo) společně s Armandem Duplantisem po finále...

V tomto kalendářním roce ovšem fenomenální švédský mladík vládl nejdříve v hale, kde vylepšil absolutní světový rekord na 618 centimetrů.

A po nucené koronavirové pauze vyhrál i všech deset mítinků venku. Snažení pod širým nebem minulý týden v Římě vyšperkoval vylepšením nejlepšího venkovního výkonu legendárního Sergeje Bubky, který posunul na 615 centimetrů.

V Dauhá má mužská tyčka elitní obsazení. Duplantise doplňuje světový šampion Kendricks a olympijský vítěz z Londýna 2012 Renaud Lavillenie z Francie. Završí dvacetiletý skokan parádní období dalším výjimečným počinem a dá zapomenout na loňskou bolavou zkušenost?

Jiné očekávané vrcholy v Dauhá? Na další stovku mimo rodnou Jamajku se chystá dvojnásobná olympijská vítězka z Ria Elaine Thompsonová-Herahová, která při prvním evropském startu v Římě zvítězila v letos nejlepším světovém čase 10,85 sekundy.

Hlavní program mítinku Diamantové ligy v Dauhá začne v 17:18 SELČ. Čeští atleti tentokrát ve startovních listinách chybějí.

Dvě světové šampionky se postaví na start závodu na 3 000 metrů. Poběží ho zlatá medailistka z pětky Hellen Obiriová i další Keňanka Beatrice Chepkoechová, která před rokem vyhrála v Dauhá steeple.

Zajímavé obsazení bude mít mužská patnáctistovka. Svou rychlost při ní otestují i úspěšní závodníci z delších tratí, steepleři Conseslus Kipruto, Soufiane El Bakkalí a Lamecha Girma i vicemistr světa na 5 000 metrů Selemon Barega.

Světový šampion na 1 500 metrů Timothy Cheruyiot z Keni na závěr sezony poběží osmistovku. Na téže distanci se představí jeho krajanka Faith Kipyegonová, olympijská šampionka na 1 500 metrů.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž