Zuzana Hejnová v Dauhá poběží svůj první závod v sezoně.

Zuzana Hejnová v Dauhá poběží svůj první závod v sezoně. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Diamantová liga začíná. S novým bodováním a bez hvězdy Bolta

  • 2
S novým systémem bodování začne v pátek v Dauhá nový ročník prestižního atletického seriálu Diamantová liga. Na startu bude několik hvězd a také jediný český zástupce - překážkářská dvojnásobná mistryně světa Zuzana Hejnová poběží svůj první závod v sezoně. Soutěž poprvé v historii zavítá do Afriky. V pořadí třetí mítink v neděli 22. května uvidí marocká metropole Rabat.

Hejnová si přípravu pochvalovala a je prý zdravá a připravená. „Před startem to sice asi budou trochu nervy, ale těším se a myslím, že to bude dobré,“ věřila Hejnová. Proti ní nastoupí mimo jiné Jamajčanka Kaliese Spencerová, Jihoafričanka Venda Theronová-Nelová či Američanka Tiffany Williamsová. „Bude to nabité, ale chci se prát o vítězství,“ má jasno Hejnová, která se loni vrátila do špičky po zlomenině nohy.

V loňském roce se z celkového prvenství z českých atletů radovaly právě Hejnová a oštěpařka Barbora Špotáková, jež však start do sezony odložila, neboť před šesti týdny si na soustředění na Kanárských Ostrovech zlomila při tenisu zánártní kůstku na malíčku pravé nohy. Nyní rehabilituje a věří, že by mohla začít závodit za necelý měsíc v Římě.

Místo dosavadních tří medailistů získá od letošní sezony body v každé disciplíně šest nejlepších atletů. Podle dosavadního systému získali atleti 4, 2 a 1 bod, nově obdrží vítěz 10 bodů a dalším v pořadí jim bude náležet 6, 4, 3, 2 a 1 bod. Po čtrnácti mítincích rozhodne bodový součet o celkových vítězích, přičemž ve finále budou body dvojnásobné.

Diamantová liga zavítá poprvé do Afriky. Marocká metropole Rabat nahradila v kalendáři New York a uspořádá v pořadí třetí mítink v neděli 22. května dva dny po Zlaté tretře v Ostravě. V dosavadní šestileté historii se Diamantová liga konala v Evropě, Asii a Severní Americe.

Kalendář Diamantové ligy 2016

6. května - Dauhá
14. května - Šanghaj
22. května - Rabat
28. května - Eugene
2. června - Řím
5. června - Birmingham
9. června - Oslo
16. června - Stockholm
15. července - Monako
22.-23. července - Londýn
25. srpna - Lausanne
27. srpna - Paříž
1. září - Curych
9. září - Brusel.

Atletická megastar Usain Bolt z Jamajky začne sezonu nejkratším sprintem až 14. května na Kajmanských ostrovech a pak poběží stovku 20. května v Ostravě. Nejnabitější disciplínou tak v Dauhá budou krátké překážky, kde má hned pět mužů osobní rekord pod magickou hranicí 13 sekund.

Na ženské stovce si to rozdají o vítězství Jamajčanka Veronica Campbellová-Brownová, Američanka Tori Bowieová a nejrychlejší Evropanka Dafne Schippersová. Čtyřstovku poběží Američan LaShawn Merritt, do výšky bude poprvé v sezoně skákat Mutaz Essa Baršim z Kataru a do osmistovky nastoupí Caster Semenyaová, která letos zvládla dvě kola už za 1:58,45.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž