David Rudisha v běhu na 800 metrů na mítinku Diamantové ligy v Dauhá.

David Rudisha v běhu na 800 metrů na mítinku Diamantové ligy v Dauhá. | foto: Reuters

Světový rekordman Rudisha se vrací na dráhu, vyhlíží Tokio 2020

  • 0
Světový rekordman v běhu na 800 metrů David Rudisha po vleklých zdravotních problémech znovu trénuje. Vyléčil zranění zadního stehenního svalu a sedací kosti, kvůli nimž od loňského července nezávodil, a vyhlíží olympijské hry 2020 v Tokiu. Tam touží zaútočit na třetí olympijské zlato za sebou.

Olympijský šampion z Londýna a Ria vyklusává v lesích v okolí Nairobi. „Vím, že se moji fanoušci báli, kde jsem. Někteří lidé říkali, že jsem skončil, ale dejme jim vědět, že jsem zpátky. Minulý týden jsem začal s delším během v lese Karura a cítím se skvěle,“ uvedl na webu keňského listu Daily Nation.

Příští rok v Dauhá by se rád vrátil na světový trůn poté, co loni v Londýně nemohl navázat na zlaté medaile z Tegu 2011 a Pekingu 2015.

Devětadvacetiletý půlkař je rád, že poslechl doporučení lékařů a kvůli bolestem sedací kosti vynechal celou letošní sezonu. „Poradili mi, abych si vzal pár měsíců volno. Bylo to těžké, ale musel jsem zachovat klid a být disciplinovaný,“ svěřil se.

Rudisha nyní běhá volné běhy do 10 kilometrů. S přípravou na další sezonu začal výrazně dříve než obvykle. S rychlostí hodlá začít v prosinci ve známém keňském středisku Itenu.

Všechno směřuje z olympijským hrám v Tokiu, MS v Dauhá v příštím roce má pro něj být prověrkou. „A pokud po olympiádě v Tokiu 2020 zkompletuji hattrick ve světových a olympijských titulech, tak zvážím konec kariéry,“ prohlásil.

Světový rekord 1:40,91 zaběhl při olympijském triumfu v Londýně. Poslední závodní osmistovku běžel loni 4. července v Székesfehérváru za 1:44,90. Pak dostal divokou kartu pro účast na MS v Londýně, ale kvůli zranění ji nevyužil.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž