Daňkův memoriál ozdobí mistr světa

Turnov - Parádní podívanou opět připravili pro příznivce lehké atletiky pořadatelé z AC Turnov. Na 4. ročníku Memoriálu Ludvíka Daňka se tuto neděli představí nejen mistr světa v hodu diskem z loňského roku z Edmontonu Němec Lars Riedel, ale i téměř kompletní česká mužská špička v čele se světovým rekordmanem v desetiboji Romanem Šebrlem. Celkem by se mělo na turnovském atletickém stadionu s moderním povrchem Mondo podle přihlášek představit 115 mužů a 58 žen včetně asi 15 cizinců.

"Když jsme dali dohromady startovní listinu, tak to vypadá jako malé mistrovství České republiky doplněné o zahraniční  závodníky," pochvaloval si ředitel Daňkova memoriálu František Svoboda. Šebrleho z českých  reprezentantů v Turnově doplňují například další desetibojař Ryba, běžci Mužík, Zachoval a  Bláha, koulař Stehlík, diskař Malina nebo tyčkař Janáček.

"Při pohledu na startovní listinu bych řekl, že některé rekordy memoriálu jsou ohroženy," těší Svobodu. Hlavní hvězdou mítinku bude pětinásobný mistr světa Lars Riedel z Německa, který bude jasným  favoritem hlavní disciplíny Memoriálu Ludvíka Daňka hodu diskem. "Riedlův start nás přijde  na šest tisíc euro. Ale to nám dělá cenu z jakési nostalgie. Jeho manažer totiž kdysi závodil s Daňkem," prozradil Svoboda.

Jinak bere diskařský světový šampion startovné 50 000 dolarů. Z finančních důvodů museli Turnovští odřeknout start olympijského vítěze Litevce Alekny, který vyhrál první dva ročníky Daňkova memoriálu, jehož manažer si řekl o 10 000 dolarů.

S diskařskou hvězdou první velikosti budou kromě nejlepšího Čecha Maliny soupeřit Maďaři Varga (7. na MS) a Kövágó (mistr Evropy do 22 let), čerstvý slovenský rekordman Žitňanský či Slovinec Primc. Velkým magnetem bude jistě i start desetibojaře Romana Šebrleho.

"Pravděpodobně bude startovat v kouli a v disku, ale to ještě jeho trenér upřesní stejně jako případě Mužíka, Zachovala a Bláhy," řekl Svoboda. "Naopak šestý nejlepší desetibojař z posledního mistrovství světa Jiří Ryba je na disk a kouli už definitivně přihlášený."

Velmi kvalitně budou obsazeny také některé závody žen, hlavně překážkové tratě, dálka a výška. Daňkův memoriál začne v neděli v 10 hodin, hlavní odpolední program odstartuje ve 14 hodin a o hodinu později přijde na řadu hlavní disciplína - hod diskem. Diváci mají vstup zdarma a je pro ně připravena bohatá tombola.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž