Dafne Schippersová po svém triumfu na dvoustovce. | foto: Reuters

Převrat v ženském sprintu. Vládkyní je bílá kráska z Nizozemska

  • 140
Před dvěma lety v Moskvě pádila v závěrečné osmistovce ke světovému bronzu v sedmiboji, ale nebyla si svou disciplínou jistá. „Pár věcí mě v sedmibojích brzdí,“ uvědomovala si Dafne Schippersová a myslela na změnu.

Úspěch loni v Curychu ji nalomil ještě víc. Stala se mistryní Evropy v závodech na 100 a 200 metrů a v hlavě pořád dokola probírala: Neměla bych se už raději naplno věnovat sprintům?

V březnu na halové Evropě v Praze byla první na šedesátce, přesto se v červnu zase vrátila do Götzisu, vícebojařské Mekky.

Tak nerozhodná se zdála.

Teprve pak přes Twitter světu oznámila: Mám jasno! „Nebyl to snadný krok, ale mám z něj dobrý pocit. Věřím, že sprinty jsou správná cesta, i když nebude snadná,“ říkala 23letá raketa z Utrechtu.

Ta cesta ji nyní zavedla až k vrcholu – v Pekingu na mistrovství světa byla druhá na stovce a v pátek se stala vládkyní své oblíbenější dvoustovky. „V Nizozemsku muselo vypuknout šílenství,“ uvažovala. „Přijela jsem pro medaili a pro čas pod 22 sekund a mám zlato!“

Atletický svět nyní žasne s ní. Nejkratší sprinty, 12 let doména závodnic tmavé pleti, se najednou otřásly. Na stovce či dvoustovce byla poslední světovou šampionkou bílé pleti Anastasia Kapačinská v Paříži 2003. A teď má Ruska víc než odhodlanou nástupkyni.

„Je skvělá,“ chválila ji stříbrná Jamajčanka Thompsonová a Schippersová si libovala: „To byl ale závod!“

Thompsonová v něm běžela pro osobní rekord, její bronzová krajanka Campbellová-Brownová zase pro svůj nejlepší výkon roku. Ale v Pekingu znamenal nejvíc rekord evropský, který je současně novým rekordem šampionátu. Tři setiny rozhodly. A „tulipánová“ sprinterka je i třetí nejrychlejší ženou historie.

Zatím není hvězdou jako lyžařka Lindsey Vonnová, byť možná vypadá stejně dobře a na hlavě má taky blond kudrliny a atraktivní úsměv na tváři. Ale zatímco Američanka už klenotem pro reklamu i média je, Schippersová si dveře k popularitě teprve otevírá.

A Peking jí otevřel cestu k ještě větším úspěchům. Tu cestu, které se zprvu tolik bála.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž