Curyšský mítink nabízí řadu lahůdek

Curych - Světový šampionát vměstnaný do několika hodin, tak by se dal charakterizovat program pátečního mítinku atletické Zlaté ligy v Curychu. Pět dní po skončení mistrovství světa v Edmontonu se na proslulé Weltklasse představí většina čerstvých šampiónů, včetně oštěpaře Jana Železného, který v Kanadě přidal do své sbírky už třetí titul. Českou atletiku bude v Curychu zastupovat také finalista mistrovství světa v běhu na 400 metrů překážek Jiří Mužík. Hlavním tahákem by ale měl být ohlášený pokus o světový rekord na stovce. Američan Tim Montgomery se cítí ve skvělé formě. "Mluví se tu o zázračné dráze, ale já na zázraky nevěřím. Věřím jen sobě," prohlásil vicemistr světa k útoku na čas Maurice Greenea 9,79 sekundy.
Světový rekordman i šampión bohužel v Curychu nepoběží kvůli zranění.

Curych ale slibuje i spoustu dalších velkých výkonů. Rumunská běžkyně Violeta Szekélyová-Becleaová, která v Edmontonu v závodu na 1500 metrů překvapivě podlehla krajance Gabriele Szabóové, si může připsat páté prvenství v seriálu a jako první si zajistit podíl z miliónového pokladu. Mílařský šampión Hicham El Guerrouj z Maroka se poprvé představí na pětikilometrové trati, z jeho souboje s fenoménem dlouhých tratí Hailem Gebrselassiem však kvůli nemoci etiopského vytrvalce sešlo. Američanka Marion Jonesová se chystá v nejkratším sprintu odvést porážku Ukrajince Žaně Pintusevičové.

Jonesová tvrdí, že ji první porážka po čtyřech letech obrovsky motivovala. "Doufám, že po stříbru v Edmontonu to bude lepší. Pokud si nezaběhnu letošní maximum, budu zklamaná," uvedla světová šampiónka na dvoustovce.

V běhu na 3000 metrů se objeví Ruska Olga Jegorovová, která byla v červenci na mítinku Zlaté ligy v Paříži pozitivně testována na EPO. Přestože byla později obvinění z dopinku zproštěna, po triumfu na pětikilometrové trati v Edmontonu na ni diváci bučeli a některé soupeřky jí dávaly najevo své opovržení. V Curychu se utká s Rumunkou Szabóovou a Britkou Paulou Radcliffeovou, které proti ní vystupovaly nejvíce.

Na Weltklasse se podobná aféra zrodit nemůže, protože švýcarští organizátoři nebudou atlety na EPO testovat. "Zkoušky v Paříži nebyly provedeny v souladu s principy IAAF. Počkáme, až budou postupy úplně připraveny," uvedl šéf organizačního výboru Hans-Jörg Wirz.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Jan Železný