Denisa Ščerbová

Denisa Ščerbová - Česká dálkařka Denisa Ščerbová vybojovala na halovém mistrovství Evropy bronzovou medaili. | foto: Alföldi Tibor, ČTK

Bronz z ME Ščerbová oplakala

  • 9
Birmingham - Všechny důležité závody česká dálkařka Denisa Ščerbová hodně prožívá. A když se jí nedaří, dokáže neúspěch obrečet. Plakala i na halovém mistrovství Evropy v Birminghamu. Z tváří se jí ale koulely slzy štěstí. Domů si totiž přiveze první medaili z velké akce dospělých. Na šampionátu vyrovnala český rekord 664 centimetrů a skončila třetí.

Ve dvaceti letech je juniorskou mistryní světa i Evropy a zkušeností už má na rozdávání. Až dnes je dokázala zúročit. "Ještě tomu nemůžu uvěřit, asi mi to dojde až zítra," prohlásila po závodu.

Byly to nervy. S Němkou Biankou Kapplerovou, její kamarádkou, se v boji o bronz přetahovaly po centimetrech. Po druhé sérii vedla o jeden dílek německá dálkařka. Ščerbová její výkon ve čtvrté sérii vyrovnala, ale Kapplerová se zlepšila na 663 cm. Přišla pátá série a talentovaná atletka z Vítkovic centimetr k jejímu skoku přidala, zatímco Němka svůj nejlepší výkon jen zopakovala. "Pak už jsem se jen modlila," řekla Ščerbová.

Když se v šesté sérii u Kapplerové objevilo na tabuli číslo 625, Ščerbová si schovala hlavu do dlaní, vyplázla radostí jazyk a utíkala k ochozům. Tam jí na dálku gratuloval kouč reprezentace Václav Fišer. Její osobní trenér Aleš Duda do Birminghamu nepřijel. "Já jsem se strašně bála Bianky, pak jsem se jí omlouvala," přiznala Ščerbová. A co jí odpověděla? "Říkala, že jsem prostě skočila dál, že mám bronz. Pro ni to musí být hrozné, už jednou takhle přišla o zlato," pravila.

Celou soutěž ji hecovali sedmibojaři Roman Šebrle i Josef Karas, kteří v tu chvíli byli na ploše a skákali do výšky. "Ty na to máš! Pojď, ty na to máš!" křičeli na ni. Posléze byli prvními gratulanty. "Hodně mi pomohli," děkovala Ščerbová, která mohla startovat i v sedmiboji. "Takhle to asi mělo být, tam bych neměla šanci, bylo to hodně našlapané."

Co je víc? Dva tituly mezi juniory, nebo bronz mezi elitou? V tom má Ščerbová jasno. "Juniorský titul beru v potaz, ale mít medaili mezi dospělými je velký úspěch," uvedla.

Slavit prý bude až doma. "Tady by mě stejně nikam nepustili, nevzala jsem si boty," upozornila na pravidlo v Anglii, kde se na diskotéky v teniskách nesmí. "Jedině, že bych si nějaké boty koupila," usmívala se. Od výškařky Romany Dubnové si půjčila tričko s krátkým rukávem, prý jako na svatbě. "Já jsem jí půjčila gumičku do vlasů, ale moc nepomohla," řekla.

Po skončení závodu byla Ščerbová jako v transu. Ještě na ploše sledovala vyhlášení vítězů v běhu na 400 metrů a přestavovala si, jak na stupních stojí sama. "Už v průběhu soutěže jsem si to představovala," přiznala se. "Pěstičky" jí držel i přítel výškař Jaroslav Bába, který medaili z halového ME ještě nemá, třebaže je bronzový olympijský medailista. "Musím mu hned zavolat," těšila se Ščerbová.

Slavit bude i s ním po pondělním příletu do Prahy. To už prý brečet nebude.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž