Usain Bolt

Usain Bolt - Jamajský sprinter Usain Bolt vítězí v olympijském závodě na 100 metrů ve světovém rekordu. | foto: Reuters

Bolt finišoval ve stejném čase jako jeho tréninkový partner. Ale je spokojený

  • 1
První stovka roku a hned pod deset vteřin. Letošní premiéra jamajského sprinterského fenoména Usaina Bolta na královské atletické trati by na první pohled vypadala bezvadně. Kdyby čas 9,93 neznehodnotila nedovolená podpora větru. A kdyby se dvaadvacetiletý světový rekordman o vítězství nemusel takřka podělit.

Na mítinku GC Foster Classic v jamajském Spanish Townu totiž v očekávaném závodu na stometrové trati dosáhl stejného času Boltův tréninkový partner Daniel Bailey z Antiguy. Ale takové drama to zase v sobotu podle očitých svědků nebylo.

Trojnásobný olympijský vítěz z Pekingu se na vedoucího Baileyho dotáhl po šedesáti metrech, podíval se do vedlejší dráhy a ve vyrovnaném finiši se stihl usmívat a dát najevo, že závěr vypustil. Větroměry poté naměřily nepovolenou podporu 2,3 metru za sekundu.

"Byl to dobrý závod a já jsem rád, že jsem ho zvládl bez zranění," říkal Bolt v cíli. "Je to slušný výsledek, vzhledem k fázi, v jaké se nachází můj trénink. Začínám teprve pracovat na rychlosti, také se musím věnovat startům," poznamenal držitel světového maxima 9,69.

Bolt absolvoval první stovku od zářijové Zlaté ligy v Bruselu, další má v plánu 2. května na mítinku Jamaica International Invitational v Kingstonu. Loni rovněž začínal ve Spanish Townu a časem 10,03 sekundy si tehdy vytvořil osobní rekord. Během sezony pak stlačil čas o dalších 34 setin.

Pod širým nebem už v roce 2009 běžel druhý nejrychlejší muž všech dob Asafa Powell, teď i Bolt, ale v čele letošních světových tabulek je úplně jiný Jamajčan - devatenáctiletý mladíček Yohan Blake. Držitel národního juniorského maxima předvedl na GC Foster Classic s regulérní podporou větru čas 10,08.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž