Usain Bolt

Usain Bolt - Jamajský sprinter Usain Bolt právě překonává světový rekord. | foto: Gary Hershorn, Reuters

Jeden běh Usaina Bolta = 4,2 milionu korun

  • 8
Chcete mít na startu atletického mítinku olympijského hrdinu Usaina Bolta? Prosím, potřebujete však pro něj 200 tisíc dolarů. Podle včerejšího kurzu tedy 4,2 milionu korun! Aspoň tolik si nyní Bolt a jeho manažeři za každý start řekli.

V dějinách atletiky jde o bezprecedentní startovné. Historickým "rekordem" bylo předtím na dráze 100 tisíc dolarů, které pobíral v éře největší slávy Carl Lewis.

Jen zkuste počítat: Bolt by za jedinou vteřinu na trati stovky dostal v přepočtu takřka půl milionu korun.

"Přesto ho všechny velké mítinky chtějí, navzdory finanční krizi," říká atletický manažer Alfonz Juck. "Například v Paříži sice odstoupil hlavní sponzor Gaz de France, ale nový šéf mítinku hned vyhlásil: Můj hlavní cíl je zajistit Bolta. Velký mítink bez Bolta není nic."

Souboj sprinterských gigantů Bolt kontra Gay kontra Powell by dnes stál přes 500 tisíc dolarů. "Bolt totiž vyhání nahoru i ceny svých největších soupeřů, navíc připočtěte bonusy a prémie," poukazuje Juck. "I když si myslím, že trh a finanční krize nakonec ceny přece jen sníží."

Dostanou ho do Ostravy?

Juck nyní chystá na 26. února Mítink světových rekordmanů v pražské O2 Areně. Bolta tu mít nemůže, Jamajčan halovou sezonu vypouští. Chce ho však přilákat v červnu na ostravskou Zlatou tretru. "Jednáme," říká tajuplně.

Ovšem 200 tisíc dolarů by mu patrně slíbit nemohl... "A kdo říká, že je nemáme," pousměje se jen Juck.

V O2 Areně nabídne divákům jinou megahvězdu. Účast mu potvrdila tyčkařka Jelena Isinbajevová, nejlepší atletka světa roku 2008. Na mítinku bude ze všech aktérů nejdražší. "S jejím startovným se vejdeme mezi 30 až 50 tisíc dolarů."

Ze současných žen-atletek bere víc pouze Britka Radcliffová při maratonu, té dají na prestižním klání v Londýně až 100 tisíc dolarů. O start Isinbajevové usiloval Juck už od loňského léta. "Tvrdě jsme po ní šli, podle ní jsme uzpůsobili i termín mítinku."

Většinou však jednal s manažerem tyčkařky, Švédem Wessfeltem. "V této branži se nepovažuje za vhodné, když organizátor mítinku kontaktuje a začne přemlouvat přímo atleta. A už vůbec nesmíte s atletem mluvit o financích."

Pro pražský mítink přislíbila Ruska útok na světový halový rekord. Součástí smlouvy je proto i bonus, pokud jako první žena v historii překoná v hale o tyči pět metrů. Ten může činit až 400 tisíc korun.

Tuhý boj o Jelimovou

Druhá nejdražší bude v Praze keňská běžkyně Pamela Jelimová. Majitelka milionového jackpotu ze Zlaté ligy tu zaútočí na světový rekord na 1 000 metrů, její účast přijde asi na 30 tisíc dolarů.

"Dosud nikdy v životě v hale nestartovala, navíc prohlásila: Poběžím jen na dvou mítincích. Boj o ni byl nejsložitější. S Birminghamem, který je nejbohatším mítinkem na světě, jsme soupeřit nemohli," líčí Juck.

Druhý start zimy ale absolvuje Jelimová právě v Praze. O něco lacinější budou světový rekordman nad překážkami Dayron Robles a výškařka Blanka Vlašičová.

Ve hře je navíc start jedné ze zářného dua etiopských vytrvalkyň Dibabaová Defarová. Ovál, na němž se esa utkají, stál 30 milionů korun. Zatím je rozřezán na 884 očíslovaných kostek a složený v útrobách O2 Areny.

Rozpočet mítinku činí 20 milionů korun. "A je zcela pokryt," ujišťuje jeho mluvčí Karel Tejkal.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž