Pavel Maslák se zlatou medailí, vedle něj zbylí medailisté z halového...

Pavel Maslák se zlatou medailí, vedle něj zbylí medailisté z halového mistrovství světa v Portlandu. | foto: ČAS/Aleš Gräf

Plné náměstí, česká hymna a potlesk. Jak si Maslák došel pro své zlato

  • 18
Portland (Od našeho zpravodaje) - Musel si počkat a vyměnit halu, v níž se koná světový šampionát, za jedno z hlavních náměstí Portlandu. Avšak Pavel Maslák to udělal rád: český šampion si na zaplněném Pioneer Courthouse Square převzal svou zlatou medaili za triumf na čtyřstovce.

I v tomto je americký halový světový šampionát specifický: medaile se vítězům neudělují pod střechou, nýbrž pod otevřeným nebem. A to za přímé asistence fanoušků.

„Vyhlášení bylo hezké. Hlavně když jsme probíhali mezi lidmi, to bylo dost příjemné,“ líčil Maslák. Svou zlatou medaili za triumf na čtyřstovce si převzal v sobotu večer portlandského času; v době, kdy se v Česku již téměř rozednívalo.

A poslední cesta k ní vedla skrz špalír přihlížejících příznivců. Na západním pobřeží USA zvolil tento způsob dekorování nejlepších, aby atletické krále a královny přiblížili těm, co jim přejí.

Pioneer Courthouse Square v Portlandu, kde se atletům předávají medaile.
Pavel Maslák se zlatou medailí.

Na Pioneer Courthouse Square se v Portlandu předávají medaile. I ta pro Pavla Masláka.

Na Pioneer Courthouse Square tak pro šampionát vyrostla „party zóna“, v níž se konají koncerty a hlavně se zde předávají medaile. Okolo jsou věžáky portlandského downtownu, na zemi je položena „dráha“ v zelené barvě, tak jako v hale Convention Center.

Právě zde Maslák dokončil, co v Portlandu začal. Vyhrál všechny tři závody, rozběh, semifinále i finále. Pak se posunul do centra města, převzal si další velké halové zlato, poslechl si českou hymnu i uznalé skandování svého jména od členů české výpravy, již ceremoniálu přihlíželi.

Byla to zlatá tečka jeho zlatého amerického účinkování.

A potvrzení, jak moc umí podobné šampionáty. „Nemůžeme nic zastírat, Pavel je halový závodník,“ říká jeho kouč Dalibor Kupka. A už vyhlíží letní sezonu: „Určitě má na lepší čas i venku.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž