Wayde van Niekerk obhájil titul mistra světa v běhu na 400 metrů.

Wayde van Niekerk obhájil titul mistra světa v běhu na 400 metrů. | foto: AP

Nominace na nejlepší atlety světa jsou bez Špotákové i Bolta

  • 3
Mistryně světa v hodu oštěpem Barbora Špotáková se nedostala do desetičlenné nominace na nejlepší atletku světa za letošní rok. V mužské kategorii nebude na závěr kariéry usilovat o sedmý triumf jamajský sprinter Usain Bolt, naopak etiopská vytrvalkyně Almaz Ayanaová může loňské prvenství obhájit.

Zatímco do elitní evropské desítky se Špotáková dostala, mezinárodní atletická federace IAAF zařadila do své ankety pět jiných Evropanek.

Mužská kategorie bude mít určitě nového vítěze: Bolta mohou na trůnu vystřídat třeba britský vytrvalec Mo Farah nebo jihoafrický čtvrtkař Wayde van Niekerk, kteří s ním loni byli v užší tříčlenné nominaci.

Na výběru nejlepších atletů světa se mohou podílet i fanoušci, kteří budou do 16. října hlasovat na sociálních sítích IAAF. Slavnostní vyhlášení se uskuteční 24. listopadu v Monaku.

Nominace v anketě o nejlepší atlety světa

Muži: Mutaz Issa Baršim (Kat./výška), Pawel Fajdek (Pol./kladivo), Mo Farah (Brit./5 000 a 10 000 m), Sam Kendricks (USA/tyč), Elijah Manangoi (Keňa/1 500 m), Luvo Manyonga (JAR/dálka), Omar McLeod (Jamajka/110 m př.), Christian Taylor (USA/trojskok), Wayde van Niekerk (JAR/200 a 400 m), Johannes Vetter (Něm./oštěp).

Ženy: Almaz Ayanaová (Et./5 000 a 10 000 m), Maria Lasickeneová (Rus./výška), Hellen Obiriová (Keňa/5 000 m), Sally Pearsonová (Austr./100 m př.), Sandra Perkovičová (Chorv./disk), Brittney Reeseová (USA/dálka), Caster Semenyaová (JAR/800 a 1 500 m), Ekaterini Stefanídiová (Řec./tyč), Nafissatou Thiamová (Belg./sedmiboj), Anita Wlodarczyková (Pol./kladivo).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž