Ani Honza Železný není robot

Praha, Brno - Druhá medaile českých atletů se včera houpala na krku překážkáře Jiřího Mužíka. Další velký úspěch, další radost a úsměv ve tváři. "Jirkovi jsem medaili moc přála. Běžel perfektně, nedalo se mu nic vytknout. Vypadal hodně zkušeně a také je vidět, jak moc vyzrál," chválila stříbrného Mužíka výškařka Hlavoňová, která ME v Mnichově komentuje pro iDNES.

Ale protože sport má dvě tváře. Otočil se na českou výpravu i tou ošklivější. Zase nedopřál oštěpaři Janu Železnému úspěch na evropském šampionátu. "Špatně se bere z toho, co není. Ale prostě to tentokrát nešlo a ani Honza, který je bezvadný člověk a skvělý sportovec, není žádný robot. Jen moc lituji, že mu opět unikla medaile z mistrovství Evropy. Ze všech ostatních velkých soutěží už zlato má," zamýšlela se s kapkou lítosti v hlase Hlavoňová.

Nejlepší české výškařce posledních let samozřejmě neunikla kvalifikace "její" disciplíny. V ní jsme měli dvojnásobné zastoupení. "Iva Straková předvedla slušný výkon, ale asi měla i na těch sto devadesát. Trénujeme totiž u stejného trenéra a ten říkal, že pokus na sto osmdesáti sedmi byl perfektní. Na to, že má ale Iva osobák sto devadesát, je to super."

Druhá česká závodnice Barbora Laláková se s problémy potýkala už na základní výšce, sto osmdesát tři pak skočila až třetím pokusem a navíc v časovém presu. "I když má Barbora zkušenosti z juniorských šampionátů, mistrovství Evropy dospělých je přece jen něco jiného. Trošku jí chybí zkušenost. Ale myslím, že těch sto osmdesát sedm skočit měla. Alespoň kvůli sobě," shrnula Hlavoňová své poznatky o soupeřkách, se kterými se ještě určitě na domácí půdě mnohokrát potká.

A co zajímavého přinese program mistrovství Evropy dnes? "Venku je hezky a tak teď půjdu na chvíli ven. Už se ale moc těším na finále ženského trojskoku a také na finále tyčky mužů. Štěpánu Janáčkovi i Adamu Ptáčkovi budu držet palce, mají šanci uspět."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž