Doporučujeme

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

  • 24
K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou se lze zchladit během prázdninových veder. Ať už jste doma, v práci, nebo třeba na chatě, tyto jednoduché recepty na letní pochoutky vás budou bavit.
Čokoládová zmrzlina

Kokosovo-kakaová zmrzlina (i pro vegany)

Ingredience na 4 porce:

  • 400 g kokosového mléka v plechovce
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • 6 lžic kvalitního kakaa

Pracovní postup:

  1. Kokosové mléko v míse promícháme s javorovým sirupem a po lžících přidáváme kakao.
  2. Pečlivě promícháme, aby se ingredience dokonale spojily.
  3. Vložíme do plastové zavírací krabičky a necháme v mrazáku do druhého dne.
  4. Před podáváním můžeme na chvíli nechat v pokojové teplotě, aby se zmrzlina lépe servírovala.
Jahodový sorbet s proseccem

Jahodový sorbet s proseccem

Ingredience na 4 porce:

  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1/2 hrnku vody
  • 2 hrnky čerstvých jahod + na ozdobu
  • 1/4 hrnku prosecca

Pracovní postup:

  • Plastovou misku nebo plechový pekáček vložíme do mrazáku.
  • Do kastrůlku nasypeme cukr a zalijeme ho vodou. Na mírném plameni přivedeme k varu, pak za stálého míchání povaříme. Dáme stranou a necháme zcela vychladnout.
  • Jahody omyjeme, očistíme a nakrájíme na poloviny. Krátce je rozmixujeme.
  • Pak do mixéru nalijeme vychladlý sirup a ještě chvíli mixujeme. Nakonec přilijeme prosecco a promícháme.
  • Směs nalijeme do misky nebo plechového pekáčku z mrazáku a vložíme zpět.
  • Po půlhodině vyjmeme z mrazáku, promícháme sorbet a vrátíme zpět. Opakujeme cca tři až čtyři hodiny.
  • Hotový sorbet kleštičkami na zmrzlinu rozdělíme do misek a obložíme čerstvými jahodami.

Tip: Při míchání se mohou střídat rodinní členové, nebude to taková otrava. Pro děti zkuste vyrobit verzi bez alkoholu. V tom případě přidejte o maličko víc sirupu.

Vanilková zmrzlina s broskví

Vanilková zmrzlina s broskví

Ingredience na 4 porce:

  • 2 zralé broskve
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 500 ml smetany ke šlehání (vysokoprocentní)
  • 3/4 plechovky kondenzovaného slazeného mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Pracovní postup:

  1. Broskve zbavíme pecek a oloupeme. Nakrájíme je na menší kousky, zasypeme cukrem, zakryjeme a necháme dvě hodiny stát. Občas promícháme. Po dvou hodinách je rozmačkáme vidličkou.
  2. Pomocí metly nebo elektrického šlehače vyšleháme smetanu.
  3. V jiné misce promícháme kondenzované mléko s vanilkovou esencí a rozmačkanými broskvemi.
  4. Do vzniklé hmoty lehce zamícháme šlehačku a poté přesuneme zmrzlinovou směs do uzavíratelné krabičky a necháme přes noc v mrazáku.

Tip: Zmrzlinu můžeme před podáváním obložit čerstvým ovocem, posypat oříšky nebo polít karamelovým topingem.


  • Vybrali jsme pro Vás