Kokosovo-kakaová zmrzlina (i pro vegany)
Ingredience na 4 porce:
- 400 g kokosového mléka v plechovce
- 4 lžíce javorového sirupu
- 6 lžic kvalitního kakaa
Pracovní postup:
- Kokosové mléko v míse promícháme s javorovým sirupem a po lžících přidáváme kakao.
- Pečlivě promícháme, aby se ingredience dokonale spojily.
- Vložíme do plastové zavírací krabičky a necháme v mrazáku do druhého dne.
- Před podáváním můžeme na chvíli nechat v pokojové teplotě, aby se zmrzlina lépe servírovala.
Jahodový sorbet s proseccem
Ingredience na 4 porce:
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1/2 hrnku vody
- 2 hrnky čerstvých jahod + na ozdobu
- 1/4 hrnku prosecca
Pracovní postup:
- Plastovou misku nebo plechový pekáček vložíme do mrazáku.
- Do kastrůlku nasypeme cukr a zalijeme ho vodou. Na mírném plameni přivedeme k varu, pak za stálého míchání povaříme. Dáme stranou a necháme zcela vychladnout.
- Jahody omyjeme, očistíme a nakrájíme na poloviny. Krátce je rozmixujeme.
- Pak do mixéru nalijeme vychladlý sirup a ještě chvíli mixujeme. Nakonec přilijeme prosecco a promícháme.
- Směs nalijeme do misky nebo plechového pekáčku z mrazáku a vložíme zpět.
- Po půlhodině vyjmeme z mrazáku, promícháme sorbet a vrátíme zpět. Opakujeme cca tři až čtyři hodiny.
- Hotový sorbet kleštičkami na zmrzlinu rozdělíme do misek a obložíme čerstvými jahodami.
Tip: Při míchání se mohou střídat rodinní členové, nebude to taková otrava. Pro děti zkuste vyrobit verzi bez alkoholu. V tom případě přidejte o maličko víc sirupu.
Vanilková zmrzlina s broskví
Ingredience na 4 porce:
- 2 zralé broskve
- 4 lžíce krupicového cukru
- 500 ml smetany ke šlehání (vysokoprocentní)
- 3/4 plechovky kondenzovaného slazeného mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
Pracovní postup:
- Broskve zbavíme pecek a oloupeme. Nakrájíme je na menší kousky, zasypeme cukrem, zakryjeme a necháme dvě hodiny stát. Občas promícháme. Po dvou hodinách je rozmačkáme vidličkou.
- Pomocí metly nebo elektrického šlehače vyšleháme smetanu.
- V jiné misce promícháme kondenzované mléko s vanilkovou esencí a rozmačkanými broskvemi.
- Do vzniklé hmoty lehce zamícháme šlehačku a poté přesuneme zmrzlinovou směs do uzavíratelné krabičky a necháme přes noc v mrazáku.
Tip: Zmrzlinu můžeme před podáváním obložit čerstvým ovocem, posypat oříšky nebo polít karamelovým topingem.