Ingredience
Postup
- Zelí očistíme a rozebereme na jednotlivé listy. Použijeme 8 velkých listů u kterých opatrně rozklepneme tvrdá žebra. Listy krátce spaříme ve vroucí osolené vodě, pak je ochladíme ve studené vodě a necháme okapat.
- Jáhly propláchneme horkou vodou. Pak je zalijeme vroucí vodou a necháme odstát, aby se vsákla všechna tekutina. Cibuli a petržel nasekáme najemno a dáme do mísy s mletým masem. Přidáme jáhly, strouhanku, vejce a sůl. Vše důkladně promícháme.
- Připravenou směs rozdělíme na zelné listy, které opatrně zabalíme a převážeme provázkem. Na pánvi rozehřejeme olej a závitky ze všech stran opečeme. Pak je vyjmeme a uložíme v teple.
- Do pánve dáme na kostičky nakrájenou slaninu a orestujeme ji. Přidáme rajčatový protlak, zalijeme vývarem a krátce povaříme. Pak přilijeme zakysanou smetanu smíchanou s hladkou moukou. Dobře promícháme a přidáme na kostičky nakrájená rajčata. Necháme provařit a vložíme zelné závitky, které v omáčce už jen prohřejeme.