Ingredience
Postup
- Kachní prsa očistíme a do kůže opatrně uděláme asi 7 zářezů. Vetřeme do nich drcený pepř a najemno nastrouhanou pomerančovou kůru. Necháme v chladničce asi 2 hodiny odležet.
- Mezitím orestujeme na oleji rozmačkaný česnek a na kostičky nakrájený lilek. Přidáme překrojená rajčátka a společně podusíme asi 15 minut. Nakonec vmícháme na kousky natrhanou čerstvou bazalku, dochutíme solí a pepřem a odstavíme.
- Kachní prsa položíme na suchou pánev kůží dolů. Pomalu opékáme asi 6 minut. Vypečený tuk slijeme do jiné nádoby. Maso otočíme a ještě opékáme další 2-3 minuty. Pak ho přendáme na plech a dopékáme v rozehřáté troubě při 180 °C asi 4 minuty. Doba dopečení záleží na tom, jak chceme mít maso propečené.
- Na pánev nalijeme výpek z masa a zpěníme na něm na kousky nakrájenou šalotku. Přilijeme sekt a šťávu z pomeranče a krátce podusíme. Omáčku dochutíme solí a pepřem a nakonec zjemníme máslem. Už dál nevaříme.
- Hotové maso necháme na teple asi 2 minuty odpočinout, pak nakrájíme na plátky a přelijeme omáčkou. Ozdobíme kolečky pomeranče, lehce opečenými na másle.