Velikonoční vajíčka s čokoládovou polevou

Cukroví můžete péct i na Velikonoce.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 70 min

Ingredience

1 PORCE +

Krém:

Čokoládová poleva:

Bílková poleva:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    8582 KCal

    390 %

    358 %

  • Energie

    35905 KJ

    390 %

    358 %

  • Sacharidy

    923,4 g

    1049 %

    923 %

  • Vláknina

    23,6 g

    79 %

    79 %

  • Bílkoviny

    84,5 g

    134 %

    124 %

  • Tuky

    500,3 g

    770 %

    715 %

  • nasycené

    289,1 g

  • trans-mastné

    12,6 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Mouku prosijeme na vál, přidáme cukr, vanilkový cukr, žloutky, tuk a zpracujeme v hladké těsto, které necháme odpočinout. Po 1/2 hodině těsto po částech vyválíme a formičkou tvaru vejce vykrajujeme (nemáme-li příslušnou formičku, upravíme kulatou formičku, nebo vtlačujeme do polévkové lžíce a vyklápíme).
  2. Vykrájené tvary klademe na plech a pečeme v předem dobře vyhřáté troubě. Upečené plníme krémem, poléváme čokoládovou polevou a zdobíme bílkovou polevou obarvenou potravinářským barvivem.
  3. Krém: Z mléka a pudinku uvaříme a dobře provaříme hustou kaši, kterou posypeme částí cukru (aby nevznikl tvrdý povrch) a necháme vychladnout. Do vychladlé kaše přidáváme za stálého šlehání máslo a dobře vyšleháme. Hotový krém nastříkáme na spodní vajíčka a přiklopíme druhým vajíčkem. Po ztuhnutí vajíček v lednici je poléváme čokoládovou polevou a zdobíme bílkouvou polevou.
  4. Čokoládová poleva: Čokoládu s tukem rozpustíme v kastrolu ve vodní lázni.
  5. Bílková poleva: Bílek smícháme (můžeme použít i ruční elektrický šlehač) s dobře prosátým cukrem a třeme nebo šleháme do zhoustnutí - poleva je sytě bílé barvy.
  6. Hotovou polevu podle potřeby obarvíme a zdobíme hotová vajíčka.
Autor:

Podobné recepty

Punčové řezy

Vyzkoušejte vylepšené punčové řezy, které chutnají ještě lépe než z cukrárny.

Borůvkové sušenky

Křehké sušenky s polevou skvělé na svačinku či snídani.

Čokoládový dort s ibiškem

Dokonalý dort, kterým každého ohromíte.

Levandulové lanýže

Kvete vám na zahradě levandule? Využijte ji k přípravě těchto lákavých bonbónů.

Střecha

Tento nepečený dezert je sice trochu retro, ale čerstvé maliny mu dodají šmrnc.