Pátek 23. dubna 2021, svátek má Vojtěch
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 23. dubna 2021 Vojtěch

Velikonoční sušenky

nehodnoceno

Jemné mandlové sušenky jsou skvělou dobrotou a také originálním dárkem pro koledníky.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 50 min

bez odležení a chladnutí

Ingredience

30 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    114 KCal

    5 %

    5 %

  • Energie

    476 KJ

    5 %

    5 %

  • Sacharidy

    11,9 g

    14 %

    12 %

  • Vláknina

    0,6 g

    2 %

    2 %

  • Bílkoviny

    1,8 g

    3 %

    3 %

  • Tuky

    6,5 g

    10 %

    9 %

  • nasycené

    3,0 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Mandle vložíme společně se 2 lžícemi mouky do mixéru a rozsekáme najemno. Do mísy prosejeme zbylou mouku, přidáme mandle, cukr, kůru a na kostičky nakrájené vychlazené máslo. Tuk zapracujeme prsty co nejrychleji do mouky a vzniklou drobenku vyklopíme na pracovní plochu.
  2. Přidáme žloutky, extrakt a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme odpočinout 60 minut v chladničce.
  3. Odleželé těsto rozválíme na pomoučněném vále na plát silný asi 3 mm. Pomocí vykrajovátka z něj vypícháme menší vajíčka. V polovině vajíček pak vykrojíme malými formičkami ozdobné středy (např. kuřátka, kolečka).
  4. Vajíčka rozložíme na plechy s pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 10 minut do lehce zlatavé barvy.
  5. Vychladlé korpusy slepíme pomocí džemu vždy po dvou kusech – plné a ozdobně vykrojené vajíčko. Před podáváním sušenky lehce pocukrujeme.
Autor:

Podobné recepty

Grilované jahody s granittou a čokoládovým krémem

Zní to sice neuvěřitelně, ale grilovat lze i jahody. Může tak vzniknout příjemná sladká tečka,...

Red velvet cupcakes

Red velvet cake původně pochází z jihu USA, světovou proslulost mu ale zajistili šéfkuchaři...

Bebe řezy

K přípravě tohoto jednoduchého nepečeného dezertu nepotřebujete troubu, ale zato se hodí...

Čtenářský recept: Beránek a la Pavlova

Když doma nemáte na svátky formu, můžete se smířit s tím, že se obejdete bez beránka, nebo to...

Čtenářský recept: Velikonoční kringel

Tento recept poslala do soutěže Pečeme na Velikonoce Monika Beranová.

Zobrazit více