Velikonoční sušenky
Jemné mandlové sušenky jsou skvělou dobrotou a také originálním dárkem pro koledníky.
Vaření 50 min
bez odležení a chladnutí
Postup
- Mandle vložíme společně se 2 lžícemi mouky do mixéru a rozsekáme najemno. Do mísy prosejeme zbylou mouku, přidáme mandle, cukr, kůru a na kostičky nakrájené vychlazené máslo. Tuk zapracujeme prsty co nejrychleji do mouky a vzniklou drobenku vyklopíme na pracovní plochu.
- Přidáme žloutky, extrakt a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme odpočinout 60 minut v chladničce.
- Odleželé těsto rozválíme na pomoučněném vále na plát silný asi 3 mm. Pomocí vykrajovátka z něj vypícháme menší vajíčka. V polovině vajíček pak vykrojíme malými formičkami ozdobné středy (např. kuřátka, kolečka).
- Vajíčka rozložíme na plechy s pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 10 minut do lehce zlatavé barvy.
- Vychladlé korpusy slepíme pomocí džemu vždy po dvou kusech – plné a ozdobně vykrojené vajíčko. Před podáváním sušenky lehce pocukrujeme.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
114 KCal
5 %
5 %
-
Energie
476 KJ
5 %
5 %
-
Sacharidy
11,9 g
14 %
12 %
-
Vláknina
0,6 g
2 %
2 %
-
Bílkoviny
1,8 g
3 %
3 %
-
Tuky
6,5 g
10 %
9 %
-
nasycené
3,0 g
-
trans-mastné
0,1 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA
Podobné recepty
Sladké paštičky
Tento efektní dezert je tak jednoduchý, že se určitě stane vaším favoritem.