Velikonoční sedmikrásková polévka
O tom, že je tady jaro, nás neomylně informují bíložluté kvítky sedmikrásek vykukující z probouzejícího se trávníku na zahradě. Napadlo vás někdy natrhat si je do polévky?
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
447 KCal
20 %
19 %
-
Energie
1871 KJ
20 %
19 %
-
Sacharidy
35,5 g
40 %
36 %
-
Vláknina
3,7 g
12 %
12 %
-
Bílkoviny
17,0 g
27 %
25 %
-
Tuky
25,5 g
39 %
36 %
-
nasycené
14,0 g
-
trans-mastné
0,6 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Mrkev, celer a petržel očistíme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme nastrouhanou zeleninu a osmahneme ji. Pak přisypeme dětskou krupičku, promícháme a vše znovu orestujeme. Zalijeme studeným vývarem, důkladně rozmícháme a přivedeme k varu.
- Květy sedmikrásek opláchneme, najemno nasekáme a vložíme do polévky. Ochutíme vegetou a na mírném plameni vaříme asi 10 minut. Vejce rozšleháme, vmícháme do polévky a ještě asi 1 minutu povaříme. Podle chuti osolíme.
- Na nudle si připravíme řídké těstíčko z mléka, vejce, mouky, špetky soli a nasekané pažitky. Pánev vymažeme tukem, nalijeme do ní těsto a upečeme omeletu z obou stran dozlatova. Omeletu nakrájíme na nudličky a rozdělíme do talířů. Přelijeme polévkou a ozdobíme kvítky sedmikrásek a čerstvou petrželkou.