Ingredience
Postup
- V hrnci svaříme půl litru vody se špetkou soli, bobkovým listem, novým kořením a pepřem. Pak přidáme jemně nakrájenou oloupanou cibuli, kmín a na kostičky nakrájené oloupané brambory. Brambory vaříme téměř doměkka.
- V malém kastrolu svaříme další půl litru vody se solí a octem. Plamen stáhneme, aby voda nebublala a lžící ji několika pomalými krouživými přivedeme do pohybu. Ve středu tekutiny se utvoří malý vír, do kterého opatrně vpustíme vejce, předem vyklepnuté do malé sběračky. Bílek se pohybem vody uzavře stejnoměrně kolem žloutku. Vejce zaváříme postupně. Vaříme je na mírném plameni asi 3 minuty, aby žloutek zůstal lehce tekutý.
- Mouku rozšleháme se smetanou a vmícháme ji k nedovařeným bramborám. Omáčku za občasného zamíchání vaříme do zhoustnutí a do úplného změknutí brambor. Poté ji okyselíme vodou, v níž jsme vařili vejce. Vložíme do ní ztracená vejce a okapané sterilované houby, dochutíme ji solí a doplníme pokrájenou pažitkou nebo zelenou natí jarní cibulky.
- Poznámka: Do polévky můžeme zavářet i čerstvé nebo sušené houby. Houby dáváme vařit společně s bramborami, sušené ještě před vařením namočíme do studené vody, nejlépe na noc.