Vánoční kapr

Vyhrajte si s přípravou vánočního moučníku.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 90 min

Ingredience

12 PORCE +

Korpus:

Náplň:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    383 KCal

    17 %

    16 %

  • Energie

    1602 KJ

    17 %

    16 %

  • Sacharidy

    35,7 g

    41 %

    36 %

  • Vláknina

    2,1 g

    7 %

    7 %

  • Bílkoviny

    4,2 g

    7 %

    6 %

  • Tuky

    24,3 g

    37 %

    35 %

  • nasycené

    9,2 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Změklou heru vyšleháme s cukrem a žloutky, přidáme ušlehaný bílkový sníh a nakonec lehce vmícháme mouku. Formu ve tvaru kapra vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, naplníme připraveným těstem a v elektrické troubě pečeme při 180 °C asi 30 minut.
  2. Po upečení vyklopíme a necháme vychladnout. Na náplň vyšleháme heru s cukrem a kokosem, pak vmícháme rozpuštěnou čokoládu. Čokoláda nesmí být příliš horká, aby krém nebyl řídký.
  3. Marcipánovou hmotu vyválíme na tenký plát a vyložíme jím formu kapra. Aby se marcipán na formu nepřilepil, vysypeme ji moučkovým cukrem. Vychladlý korpus prokrojíme podélně na čtyři díly a plníme do připravené formy střídavě korpus a krém. Poté dokončíme balení kapra do marcipánu, necháme vychladit nejméně 2 hodiny, vyklopíme z formy a ozdobíme dle vlastní fantazie.
  4. Z marcipánové hmoty si můžeme vyválet malý váleček, který rozkrájíme na malé kousky a z nich vytvarujeme šupiny. Ke stejnému účelu můžeme použít i lístky mandlí. Chceme-li mít kapra barevného, rozpustíme na špičku nože potravinářského barviva ve lžíci studené vody a povrch kapra potřeme mašlovačkou.
Autor:

Podobné recepty

Višňové bounty tyčinky

Klasickým kokosovým tyčinkám odzvonilo, tyto višňové chutnají totiž mnohem lépe.

Višňovo-čokoládový chia pudink

Skvělý skleničkový dezert, snadný na přípravu.

Třešňový cheesecake s vinným přelivem

S naším receptem upečete ten nejlepší cheesecake.

Klasické třešňové clafoutis

Upečte z čerstvých třešní dokonalý francouzský moučník.

Smetanový dort s hroznovým vínem

Tento báječný dort je ideální pro letní oslavy. Hroznové víno můžete nahradit libovolným sezonním...