Doporučujeme

ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Nejen boršč a varenyky. Ukrajinská kuchyně nabízí pestrou paletu chutí

  • 39
O Ukrajině se v posledních týdnech mluví především v souvislosti s válkou nebo uprchlickou vlnou, ovšem asi budete souhlasit, že i v krizi se musí jíst. Pojďme si představit kuchyni země, která se brání agresorovi a jejíž obyvatelé u nás hledají úkryt a oporu.

V ukrajinské kuchyni najdeme vlivy mnoha kuchyní, od ruské přes polskou, maďarskou, rumunskou až po německou či tureckou. 

Základem tradičního venkovského jídelníčku jsou potraviny, které jsou prostě nejsnadněji k mání, a to brambory, kořenová zelenina, cibule, obilí, zelí, houby, ovoce, lesní plody, brynza a samozřejmě bylinky. 

Maso v tradiční ukrajinské kuchyni také samozřejmě nechybí, a to jak běžné druhy, tak oblíbená zvěřina nebo ryby včetně mořských. Typická je také kvašená či fermentovaná zelenina nebo třeba nápoj podobný našemu kompotu, kterému se říká uzvar.

Na stole nikdy nechybí chléb, a to jak světý pšeničný, tak tmavý žitný nebo pohankový. Podobně jako třeba v Rumunsku se jako příloha podává kukuřičná kaše mamalyha.

Pojďme si připomenout, co znamenají názvy některých jídel, která se na Ukrajině připravují:

Boršč, neboli polévka typu „co dům dal“, se samozřejmě vaří nejen na Ukrajině, ale také v jiných státech východní Evropy nebo Blízkého východu či v Rusku. Patří do ní vše, co je doma k dispozici, tedy třeba vepřové maso, kořenová zelenina, zelí, červená řepa, cibule, fazole, rajčata, brambory, bylinky (zajímavá je jeho chuť s koprem) a při podávání se přidává zakysaná smetana.

Varenyky jsou taštičky z nudlového těsta různého tvaru, které mají svou polskou obdobu v podobě pierogů, v Rusku se jim říká pelmeně. Jako náplň se může použít jak maso, tak bramborová náplň, tvaroh nebo ovoce. Slanou variantu lze posypat orestovanou cibulkou a podávat se zakysanou smetanou, sladká se sype cukrem a mákem.

Juška se nazývá rybí polévka s kořenovou zeleninou a kořením.

Základem kyselé polévky zvané rosolnyk je nálev z okurek, patří sem i drůbeží drůbky, zelenina, brambory a smetana.  

Pyrižky jsou smažené bochánky zejména z kynutého těsta, u nás známé z časů socialismu jako pirožky, které mohou mít různé náplně: maso, vejce, brambory, zelí, houby, tvaroh aj.

Závitky ze zelných listů plněné kořeněnou směsí mletého masa a pečené v rajčatové omáčce neboli holubce jsou národním pokrmem nejen Ukrajinců, ale připravují se třeba také v Polsku, na Slovensku a jinde.  

Znáte kotletu po kyjevsku? Jedná se o smažené řízečky z kuřecích prsíček plněných nádivkou a máslem v trojobalu, podávají se většinou s bramborovou kaší.

Plov známý též jako pilaf je vskutku mezinárodním pokrmem, který se připravuje na Balkáně, na východě Evropy, ale také třeba na Blízkém východě. Podobně jako další národní pokrmy „vstřebá“ cokoli, co je k dispozici od masa, přes luštěniny, zeleninu, houby až po koření. Základem je pak rýže nebo bulgur.

Šašlik je masový špíz čili kebab oblíbený v mnoha státech bývalého Sovětského svazu i na Blízkém východě. Připravuje se z naložených kousků masa a cibule. Podle některých zdrojů tento název převzali kozáci od krymských Tatarů už na počátku 16. století.  

Mamalyha je kaše, která se připravuje nejčastěji z pohanky nebo kukuřice. Podává se k snídani nebo jako příloha k masu a je možné ji dochutit škvarky, cibulí nebo sýrem.   

Sladkým palačinkám, které se plní tvarohem, marmeládou nebo čerstvým ovocem, se říká mlynci. Také k nim se podává zakysaná smetana.  


  • Vybrali jsme pro Vás